Autorijles
Autorijles
Autorijles vanaf € 45,-
Autorijles vanaf € 45,-
Boek nu online je eerste rijles
Boek nu online je eerste rijles
Al meer dan 45 jaar
een begrip in de regio!
Al meer dan 45 jaar
een begrip in de regio!
Rijscholen:  Den Haag - Leiden - Zoetermeer - Delft - Rotterdam - Spijkenisse - Hellevoetsluis

Schrijf je nu in voor de online theoriecursus die begint op 15 april 2024

Makkelijker gezegd dan gedaan: tanken

Je rijbewijs halen: doe het maar even. Niet voor iedereen is het vanzelfsprekend om in de auto te stappen en binnen slechts een paar maanden dat kaartje in het bezit te hebben. Zijn er dingen tijdens je rijlessen of zelfs daarna nog die je eng vindt? Geloof ons: dan ben je niet de enige! In de categorie ‘makkelijker gezegd dan gedaan’ bespreken we verschillende onderwerpen die tijdens en na de rijlessen spannend of lastig kunnen zijn. Tanken is daar een goed voorbeeld van.

Tanken, wat is daar nu zo lastig aan? Klepje open, pistool erin, indrukken en daar komt je brandstof. Zo gemakkelijk moet het toch zijn? Maar wat nu als je het klepje niet open krijgt en er niemand in de buurt is om je te helpen? En het zal je maar overkomen dat het tanken niet helemaal lukt en dat bestuurders in de rij achter je beginnen te claxonneren? En de nachtmerrie van iedere bestuurder: wat nu als je verkeerde brandstof tankt?

Tank met zekerheid

Het kan uiteraard altijd voorkomen dat je eens ruzie hebt met dat benzineklepje. Omdat je in een onbekende auto rijdt bijvoorbeeld. De kunst is in dit soort situaties om rustig te blijven. Gaat het slot van het klepje stroef open, ga dan niet in paniek heel hard drukken maar duw stevig en gelijkmatig de sleutel verder. Kom je er helemaal niet uit? Vraag dan gerust om hulp! Je wil tenslotte niet je auto(sleutel) beschadigen. Oefen desnoods thuis met je ouders of vrienden eens, zodat je bij een benzinestation precies weet wat je moet doen.

De verkeerde brandstof...

In Nederland worden vooral diesel en benzine gebruikt als brandstof. Je moet echter wel goed opletten welke soort je tankt! Tank je per ongeluk benzine in een dieselauto, dan is dit zeer schadelijk voor de motor. Andersom is het minder schadelijk, maar ook hier kunnen bepaalde vage klachten blijven bestaan. Bovendien kan je garantie worden ingetrokken door de autofabrikant.

Stel, je staat te tanken en ineens besef je dat je de verkeerde brandstof hebt gekozen. Wat je dan vooral níet moet doen, is de motor starten. De brandstofpomp wordt al direct ingeschakeld wanneer je het contact aanzet (dus nog zonder te starten), dus als je de schade (en de bijkomende kosten) wil beperken is het beter om je motor niet aan te zetten. Wat je het beste kunt doen, is direct je pechhulp bellen. Zij tappen de verkeerde brandstof af en zuigen de leidingen uit zodat er geen resten overblijven.

Je bent misschien geneigd om te denken: ik heb maar zo weinig ‘verkeerde’ brandstof getankt, als ik nu doorga met de goede dan is er vast niets aan de hand. Het is echter beter om dit risico niet te nemen! Verkeerd tanken wordt tenslotte niet vergoed door de autoverzekering.

De Brandstofwijzer

Verkeerd tanken komt veel voor. Duizenden Nederlanders maken jaarlijks deze fout. Ook in het buitenland doen we dit wel eens verkeerd, omdat de benamingen voor de verschillende soorten brandstof verwarrend kunnen zijn. Ga je op vakantie en wil je weten welke brandstof de juiste is? Neem dan een kijkje in de Brandstofwijzer. Dit initiatief van het Instituut voor Duurzame Mobiliteit helpt mensen te bepalen welke brandstof ze in het buitenland moeten kiezen.

Met deze tips heb je hopelijk wat minder last van spanning als je moet tanken. Wil je meer lezen in de categorie ‘makkelijker gezegd dan gedaan’? Houd dan onze blog in de gaten!

 

Een geslaagd idee!