Motorrijles vanaf € 38,-
Motorrijles vanaf € 38,-
Boek nu online een vrijblijvende proefles
Boek nu online een vrijblijvende proefles
Al meer dan 45 jaar
een begrip in de regio!
Al meer dan 45 jaar
een begrip in de regio!
Slider
Den Haag - Leiden - Zoetermeer - Delft

Zware categorie A

Wil je rijden op een motor met onbeperkt vermogen? Dan is de categorie A, ook wel zware categorie A, iets voor jou. Je kunt dit rijbewijs direct halen als je 24 jaar of ouder bent, maar je kunt er ook voor kiezen om door te stromen vanuit de A2 categorie. Dit mag wanneer je je A2 rijbewijs minimaal twee jaar hebt. In principe kun je dus ook op 22-jarige leeftijd al voor dit rijbewijs gaan. 

Wat moet je doen om rijbewijs A te halen?

Heb je rijbewijs A in je bezit, dan mag je op iedere motor rijden. Wat je ervoor moet doen om rijbewijs A te krijgen, hangt af van je leeftijd en je ervaring (en bestaande rijbewijzen). Begin je er op of na je 24e aan, dan kun je direct je theorie-examen afleggen (als je nog geen autorijbewijs hebt), en praktijklessen gaan volgen. Je doet dan twee examens, net als bij de andere categorieën van het motorrijbewijs: voertuigbeheersing en verkeersdeelneming. Bij voertuigbeheersing kijkt de examinator naar hoe jij met je motor omgaat. Kun je er veilig en verantwoordelijk op rijden? Hoe ga je om met parkeren, draaien en uitwijken? Het examen voertuigbeheersing duurt ongeveer 20 minuten en vindt in principe plaats op een afgesloten terrein.

Bij verkeersdeelneming wordt gekeken naar hoe je inspeelt op het verkeer om je heen. Goed anticiperen, in je spiegels kijken, de regels in acht nemen: hier wordt je op getoetst in een examen dat ongeveer een uur duurt. 

Doorstromen vanuit categorie A2

Stroom je door vanuit je A2 rijbewijs, omdat je die al minimaal twee jaar hebt? Dan moet je een aanvullend examen verkeersdeelneming afleggen. Tijdens dit examen wordt extra aandacht besteed aan bijzondere verrichtingen, maar bijvoorbeeld ook aan het zelfstandig rijden van een bepaalde route. 

Wil je meer weten over dit rijbewijs, of jouw persoonlijke traject? Neem dan gerust contact op met Verkeersschool Tempo! Je kunt er ook voor kiezen om eerst een proefles te doen, tegen een gereduceerd tarief.