Autorijles
Autorijles
Autorijles vanaf € 45,-
Autorijles vanaf € 45,-
Boek nu online je eerste rijles
Boek nu online je eerste rijles
Al meer dan 45 jaar
een begrip in de regio!
Al meer dan 45 jaar
een begrip in de regio!
Rijscholen:  Den Haag - Leiden - Zoetermeer - Delft - Rotterdam - Spijkenisse - Hellevoetsluis

Schrijf je nu in voor de online theoriecursus die begint op 15 april 2024

Zelfreflectieformulier: wat is het en wat doe je ermee?

Eén van de zaken waar je mee te maken krijgt als je begint aan je rijlessen, is het zelfreflectieformulier. Dit formulier is vooral van belang tijdens de tussentijdse toets en het eindexamen dat je gaat doen. Niet iedereen doet de tussentijdse toets, maar tijdens het eindexamen moet sowieso iedereen een zelfreflectieformulier invullen. Maar waar is dit formulier eigenlijk voor bedoeld, en wat zegt het over jou? Wij leggen je in dit artikel uit wat je precies moet invullen en hoe ernaar gekeken wordt door je rij-instructeur en examinator.

Wat is het?

Het zelfreflectieformulier is een A4’je met vragen die je over jezelf moet beantwoorden. Dat wil zeggen, over je rijgedrag. Er worden verschillende punten genoemd en jij geeft per punt aan hoe sterk of zwak je hierin bent. Een 1 is uiteraard het zwakst, terwijl een 10 aangeeft dat je dit onderdeel perfect beheerst. De punten die op het formulier genoemd worden zijn bijvoorbeeld veiligheid, omgaan met het voertuig en milieubewust rijden. Tijdens je rijlessen heb je bijvoorbeeld geleerd op welke manieren je het beste rekening houdt met het milieu tijdens het rijden. Op dit formulier geef je aan hoe goed jij denkt dat je dit beheerst.

Het zelfreflectieformulier vul je vóór je examen begint in. Dit kun je thuis doen, of in een rijles, en dan geef je het formulier aan je examinator voor je gaat rijden.

Wat zegt het formulier over jou?

Het is belangrijk dat je het zelfreflectieformulier naar waarheid invult. Als je het gevoel hebt dat je een vaardigheid goed beheerst, mag je dat best aangeven. Wel wordt aangeraden om niet te hoog (of te laag) van de toren te blazen. De examinator gaat naar jouw prestaties kijken aan de hand van het formulier. Heb jij ingevuld dat je de veiligheid perfect beheerst en bots je tijdens je examen nét niet op een andere auto, dan kan dit natuurlijk in je nadeel gaan werken. Iedereen maakt wel eens een foutje, maar het ingevulde zelfreflectieformulier wordt gebruikt om te kijken hoeveel kennis jij hebt over je eigen rijgedrag. En die inschatting van je eigen vaardigheden is in het verkeer natuurlijk zeer belangrijk.

In principe word je tijdens je rij-examen natuurlijk beoordeeld op je rijvaardigheid. Zoals gezegd maakt iedereen wel eens een foutje, en ook je examinator is voorbereid op de nodige zenuwen en schoonheidsfoutjes. Je zelfreflectieformulier kan de examinator echter wel een idee geven van hoe goed jij jezelf kent op de weg, en mocht hij twijfelen dan kan hij eventuele ‘extreme’ cijfers op het formulier wel in zijn achterhoofd houden. Vind je het lastig om je zelfreflectieformulier in te vullen, geef dat dan aan bij je rij-instructeur. Misschien krijg je dan wat nuttige tips die je helpen bij het invullen.

Een geslaagd idee!