Autorijles
Autorijles
Autorijles vanaf € 45,-
Autorijles vanaf € 45,-
Boek nu online je eerste rijles
Boek nu online je eerste rijles
Al meer dan 45 jaar
een begrip in de regio!
Al meer dan 45 jaar
een begrip in de regio!
Rijscholen:  Den Haag - Leiden - Zoetermeer - Delft - Rotterdam - Spijkenisse - Hellevoetsluis

Schrijf je nu in voor de online theoriecursus die begint op 15 april 2024

Makkelijker gezegd dan gedaan: de snelweg op

De snelweg: voor sommige leerlingen geen probleem, maar voor andere leerlingen een gevreesd onderdeel van de rijlessen en het zelfstandig rijden dat daarop volgt. Waarom vinden sommige mensen de snelweg zo intimiderend, en welke tips kun je in je achterhoofd houden als jij één van deze mensen bent? Wij maken je in dit artikel wegwijs in ‘snelwegangst’ en hopen je een hart onder de riem te kunnen steken.

Wat is er eng aan de snelweg?

Als je bang bent om op de snelweg te rijden, kunnen er verschillende dingen zijn die je extra eng vindt. Bijvoorbeeld:

  • in- of uitvoegen
  • de hoeveelheid auto’s
  • in de file terechtkomen
  • bang voor pech op de snelweg
  • moeite met de snelheid (van het verkeer om je heen)

Je kunt ook moeite hebben met ‘s avonds of ‘s nachts op de snelweg rijden, of misschien heb jij wel een heel andere angst die hiermee verband heeft. Ben je nog bezig met je rijlessen? Dan is het belangrijk dat je direct bij je rij-instructeur meldt dat je dit heel eng vindt. De ene instructeur besteedt tijdens de rijlessen veel meer aandacht aan rijden op de snelweg dan de andere, en om het goed onder de knie te kunnen krijgen (zonder angst) zul je veel moeten oefenen. Gelijk zeggen dus!

Wat kun je eraan doen?

Als je weet waar je precies bang voor bent, dan wordt het gemakkelijker om op de juiste manier te oefenen. Ben je bang voor drukte op de snelweg? Vraag dan aan je rij-instructeur om te beginnen op een rustig tijdstip en een relatief rustige snelweg. Zo kun je het steeds wat opbouwen en raak je langzamerhand gewend aan de drukte. Op een gegeven moment valt het je niet eens meer op dat er zoveel auto’s om je heen rijden!

No pressure

Een andere tip: zet jezelf niet onder druk. Vind je het spannend om 120 te rijden? Rijd dan iets langzamer en blijf netjes op de rechterbaan rijden, zodat de snellere automobilisten jou op de linkerbaan kunnen passeren. Zie je angsten onder ogen en blijf regelmatig op de snelweg rijden als je het spannend vindt, maar kun je ‘s nachts al niet slapen van de gedachte? Rijd dan maar een stukje om en kies een andere weg. Herken goed bij jezelf wanneer er sprake is van een ‘gezonde en beheersbare spanning’, of wanneer je echt zó nerveus bent dat je aan niets anders meer kunt denken.

Stel vragen

‘Hoe kan ik het beste reageren wanneer er iets mis is met mijn auto terwijl ik op de snelweg rijd?’ ‘Wat is de belangrijkste tip wanneer ik moeite heb met het in- of uitvoegen?’ Stel al je vragen aan je rij-instructeur en vraag desnoods eens of je achterin mag gaan zitten wanneer een andere leerling de snelweg op gaat. Grijp je kansen, dat wil zeggen: stel vragen en houd je angst bespreekbaar. Je mond houden en je rijlessen uitzitten ís een optie, maar je wordt er niet gelukkiger van wanneer je je rijbewijs hebt, maar je nooit meer op de snelweg durft te begeven!

Heb je je rijbewijs al?

Ben jij al in het bezit van je rijbewijs, maar merk je dat je grote moeite hebt met de snelweg? Dan zijn er opfriscursussen die je zou kunnen volgen. Deze cursussen zijn meestal bedoeld voor mensen die al gedurende een langere tijd niet meer hebben gereden en daardoor misschien niet meer in de auto durven te stappen. Ook voor jou kan dit een oplossing zijn wanneer je echt moeite hebt met bepaalde aspecten van het rijden. Iedereen moet tenslotte met een veilig, rustig gevoel in de auto kunnen zitten!

Een geslaagd idee!