Aanhanger
Aanhanger
Proefles € 85,-
Proefles € 85,-
Boek nu online een vrijblijvende proefles
Boek nu online een vrijblijvende proefles
Al meer dan 45 jaar
een begrip in de regio!
Al meer dan 45 jaar
een begrip in de regio!
Rijscholen:  Den Haag - Leiden - Zoetermeer - Delft - Rotterdam - Spijkenisse - Hellevoetsluis

Op 1 juli 2024 begint onze online theoriecursus, schrijf je nu in !

Aanhanger

Rijbewijs BE: wanneer heb je het nodig?

Je kunt niet zomaar elke caravan achter je auto hangen als je alleen rijbewijs B hebt. Hier zijn bepaalde regels aan verbonden, om ervoor te zorgen dat je zo veilig mogelijk de weg op gaat. Welk rijbewijs je moet hebben voor het trekken van een caravan, aanhanger of oplegger, hangt af van de toegestane maximale massa. Dit is het lege gewicht + het maximale laadvermogen. 

Met alleen je rijbewijs B is het volgende toegestaan:

  • Je mag een aanhanger trekken van maximaal 750 kilo (lege gewicht + laadvermogen).
  • Je mag een aanhanger trekken van meer dan 750 kilo als de auto én de aanhanger samen niet boven de 3500 kilo (lege gewicht + laadvermogen) uitkomen.

Wanneer moet je in het bezit zijn van BE?

Wil je een aanhanger, caravan of oplegger trekken die dit gewichtslimiet overschrijdt? Dan ben je verplicht een BE rijbewijs te halen. Dan mag je namelijk:

  • Een aanhanger trekken van maximaal 3500 kilo (lege gewicht + laadvermogen);
  • Onder bepaalde voorwaarden een aanhanger of oplegger gebruiken met gewicht van meer dan 3500 kilo.

Voor mensen die hun rijbewijs BE vóór 19 januari 2013 hebben gehaald, geldt deze beperking overigens niet. Bij hen bestaat er geen grens voor het gewicht dat zij mogen trekken. Het enige waar zij op moeten letten, is dat de trekhaak het gekozen gewicht aankan. 

Bepaal eenvoudig of je BE nodig hebt

Het is belangrijk om in het bezit te zijn van het juiste rijbewijs, ook als je ‘maar af en toe’ met een flinke aanhanger rijdt. Wanneer je niet aan de eisen voldoet, ben je namelijk niet verzekerd omdat je niet het goede rijbewijs hebt. Dit is niet alleen gevaarlijk, maar het kan je ook een behoorlijke boete opleveren. Op de website van de Nederlandse Caravan Club kun je een trekkrachtberekening doen: vul in welke auto je rijdt en welke caravan je wil meenemen, en je krijgt allerlei nuttige informatie te zien. Ook wordt gelijk getoond welk rijbewijs je ervoor nodig hebt. 

Direct aan de slag?

Wanneer je je BE rijbewijs wil halen bij Verkeersschool Tempo, begin je met een proefles van 90 minuten. Deze kost € 85,00 en om deze te volgen moet je logischerwijs al in bezit zijn van rijbewijs B.

Bij Verkeersschool Tempo haal je je BE rijbewijs in slechts twee dagen. Je krijgt deze cursus als pakket aangeboden, losse lessen zijn dus niet mogelijk. Op de tweede cursusdag wordt direct het examen afgelegd. 

Het praktijkboek kost € 20,00. Hierin vind je handige tips en duidelijke voorbeelden, afgestemd op de exameneisen. Hierdoor krijg je vooraf een goede indruk van wat je allemaal moet kunnen tijdens het examen.

Je B-E rijbewijs
IN 2 DAGEN

Vanaf € 554,50

5 lessen met de combinatie
Aanvraag praktijkexamen CBR
Snel examendatum bekend
Autohuur tijdens het examen
Proefles van 90 min. verplicht
Proefles € 85,00

Leerboek (NL)
RIJBEWIJS BE

€ 20,00

Aanhanger / Caravan
Taal: Nederlands
Leer- en oefenboek
Exclusief verzendkosten
.
.

Een geslaagd idee!