Zware categorie A
Wil je rijden op een motor met onbeperkt vermogen? Dan is de categorie A, ook wel zware categorie A, iets voor jou. De procedure rondom het behalen van dit rijbewijs is onlangs iets veranderd, lees je dus goed in voor je begint aan rijlessen of het theorie-examen!
Eerder kon je het rijbewijs voor de zware categorie A alleen halen als je óf 24 jaar of ouder was, óf als je je A2 rijbewijs al minimaal twee jaar in je bezit had. Inmiddels is het zo dat je ook lessen mag nemen voor de zware categorie A wanneer je 21 jaar oud bent, als je geslaagd bent voor je motortheorie-examen of als je je autorijbewijs al hebt. Vanaf 21 jaar mag je dan ook de examens voor voertuigbeheersing en verkeersdeelneming gaan doen.
De examens voor rijbewijs A kunnen nu dus ook door 21-, 22- en 23-jarigen worden gereserveerd.
Waar mag je op rijden?
H2 Waar mag je op rijden?
Heb je rijbewijs A in je bezit, dan mag je op iedere motor rijden. Dat wil zeggen, als je 24 jaar of ouder bent. Want als je je rijbewijs haalt als je 21, 22 of 23 bent, komt er een bepaalde code op je rijbewijs. Dat is code 80: deze code houdt in dat je in de zware categorie A alleen mag rijden op een driewielig motorrijtuig met onbeperkt vermogen. Je mag rijden op:
• een motor van de categorie A1
• driewielig motorrijtuig van de categorie A1 (<15kW)
• motor van de categorie A2
• driewielig motorrijtuig van de categorie A (<15kW)
De code 80 vervalt twee jaar na het halen van je rijbewijs, of als je voor die tijd 24 wordt. Heb je rijbewijs A gehaald toen je rijbewijs A2 al had? Dan vervalt code 80 wanneer je je rijbewijs A2 twee jaar in bezit hebt. Mocht de code 80 vervallen voordat je 24 wordt, vergeet dan niet naar de gemeente te gaan voor een nieuw rijbewijspasje. Doe je dit niet, dan vervalt de code ook echt pas als je 24 wordt. Dat zou zonde zijn natuurlijk!
Heb je je rijbewijs voor de zware categorie A en ben je 24 jaar of ouder? Dan mag je hierop rijden:
• een motor van de categorie A1
• driewielig motorrijtuig van de categorie A1 (<15kW)
• motor van de categorie A2
• driewielig motorrijtuig van de categorie A (<15kW)
• motor van de categorie A
De examens voor zware categorie A
Je doet twee examens, net als bij de andere categorieën van het motorrijbewijs: voertuigbeheersing en verkeersdeelneming. Bij voertuigbeheersing kijkt de examinator naar hoe jij met je motor omgaat. Kun je er veilig en verantwoordelijk op rijden? Hoe ga je om met parkeren, draaien en uitwijken? Het examen voertuigbeheersing duurt ongeveer 20 minuten.
Bij verkeersdeelneming wordt gekeken naar hoe je inspeelt op het verkeer om je heen. Goed anticiperen, in je spiegels kijken, de regels in acht nemen: hier wordt je op getoetst in een examen dat ongeveer een uur duurt.
Doorstromen vanuit categorie A2
Stroom je door vanuit je A2 rijbewijs? Dan moet je een aanvullend examen verkeersdeelneming afleggen. Tijdens dit examen wordt extra aandacht besteed aan bijzondere verrichtingen, maar bijvoorbeeld ook aan het zelfstandig rijden van een bepaalde route. Wil je meer weten over dit rijbewijs, of jouw persoonlijke traject? Neem dan gerust contact op met Verkeersschool Tempo! Je kunt er ook voor kiezen om eerst een proefles te doen.