De tussentijdse toets

Als je bezig bent met je rijlessentraject, of je wil eraan gaan beginnen, zul je ook de term tussentijdse toets voorbij zien komen. Maar wat is de tussentijdse toets eigenlijk, en wat heb je eraan? Is een tussentijdse toets verplicht? Lees hier welke voordelen de tussentijdse toets allemaal heeft. 

Wat is de tussentijdse toets?

Zoals de naam al doet vermoeden, is dit een toets die je tussentijds aflegt. Het is geen examen, of je het wel of niet goed doet heeft dus ook geen directe invloed op je kans op een rijbewijs. De tussentijdse toets is bedoeld om tussendoor te toetsen of je de handelingen al goed onder de knie hebt, en om verbeterpunten te vinden. Komt bij een dergelijke toets naar voren dat je goed anticipeert in het verkeer en goed in de spiegels kijkt, maar dat je moeite hebt met het houden van de juiste snelheid? Dan kun je je daar in de vervolglessen op gaan concentreren zodat dit verbeterd is tegen de tijd dat je praktijkexamen doet.

Voordelen

Bij een tussentijdse toets kun je ook vrijstelling krijgen voor bijzondere verrichtingen. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat je achteruit moet inparkeren, een stopopdracht moet doen of dat je op een bepaalde plek moet draaien. Voer je deze handelingen goed uit, dan word je hierop niet meer getoetst tijdens je praktijkexamen. Let op: slaag je de eerste keer niet voor je praktijkexamen, dan vervalt wel de vrijstelling voor bijzondere verrichtingen. Daar word je dan de volgende keer gewoon weer op getoetst.

Een tussentijdse toets is ook handig als je alvast wil wennen aan een examensituatie, of als je tips wil van een examinator.

Standaard?

Een tussentijdse toets wordt niet overal standaard in je traject opgenomen. Vraag ernaar en laat weten of je hier interesse in hebt. Bespreek het tijdens je lessen ook met je instructeur. Het kan zijn dat er extra kosten aan verbonden zijn. Vooral als je zenuwachtig bent tijdens examens, kan het verstandig zijn om dit te overwegen. Zo raak je al een beetje gewend wat er allemaal op je af kan komen tijdens een praktijk examen en weet je waar je goede punten en zwakke punten liggen. 

Wil je weten wat bij Verkeersschool Tempo de mogelijkheden zijn als het gaat om de tussentijdse toets? Neem contact op en vraag het ons!

Een geslaagd idee!