Autorijles
Autorijles
Autorijles vanaf € 45,-
Autorijles vanaf € 45,-
Boek nu online je eerste rijles
Boek nu online je eerste rijles
Al meer dan 45 jaar
een begrip in de regio!
Al meer dan 45 jaar
een begrip in de regio!
Rijscholen:  Den Haag - Leiden - Zoetermeer - Delft - Rotterdam - Spijkenisse - Hellevoetsluis

Schrijf je nu in voor de online theoriecursus die begint op 27 mei 2024

Mag ik met een autorijbewijs op een bromfiets rijden?

Je hebt een autorijbewijs, mag je daarmee op een bromfiets rijden? Het korte antwoord is gelukkig eenvoudig: ja, dat mag. Zodra je het rijbewijs B voor de auto of rijbewijs A voor de motor haalt krijg je daar automatisch ook het rijbewijs AM voor de bromfiets bij.

Twijfel je over het halen van je rijbewijs B voor de auto of het rijbewijs AM voor een bromfiets of scooter? Houd er dan rekening mee dat je al vanaf je 17e het autorijbewijs kunt halen, waarmee je ook automatisch op een scooter mag rijden. Wellicht is het voor jou dus interessanter om rijlessen in de auto te nemen, zodat je straks met de beide voertuigen de weg op mag.

Scooter rijden met een motor- of autorijbewijs

Je mag scooter rijden met een motorrijbewijs A of een autorijbewijs B, omdat je het bromfietsrijbewijs AM daarbij automatisch bijgeschreven krijgt. Bovendien mag je op en in de volgende voertuigen rijden met het rijbewijs AM:

 • Bromfietsen
 • Scooters
 • Speed-pedelecs (snelle elektrische fietsen)
 • Snorfietsen
 • Brommobielen

Wil je een van deze voertuigen besturen en ben je in het bezit van het rijbewijs B voor de auto of A voor de motor? Dan is het dus niet nodig om afzonderlijk daarvan je rijbewijs voor de bromfiets te halen. Je kunt dat zelf controleren door op je rijbewijs te kijken, waar ook de aanduiding AM zal staan die aangeeft dat je een bromfiets mag besturen. 

Bromfietsrijbewijs of autorijbewijs halen?

Zijn er dan geen verschillen tussen het bromfietsrijbewijs en autorijbewijs? Die zijn er uiteraard wel, dus we zetten er een paar voor je op een rij:

 • Autorijbewijs
  Je kunt lessen vanaf 16,5 jaar. Je volgt praktijklessen en bestudeert de theorie. Tijdens je rijopleiding haal je het theorie-examen bij het CBR, waarna je praktijkexamen mag doen om af te rijden. Met het autorijbewijs B mag je ook bromfietsen en scooters besturen.
  Let op: met een autorijbewijs B mag je geen motor besturen. Haal je het motorrijbewijs A? Daarmee mag je geen auto besturen. Met zowel rijbewijs A als B mag je ook bromfietsen en scooters besturen.
 • Bromfietsrijbewijs
  Voor het bromfietsrijbewijs kun je vanaf 15,5 jaar theorie-examen doen. Vanaf 16 jaar mag je rijlessen volgen en praktijkexamen doen bij het CBR. Zodra je slaagt voor het praktijkexamen ontvang je het rijbewijs AM. Daarmee mag je bromfietsen, scooters, speed-pedelecs, snorfietsen en brommobielen besturen.

Mag ik op bijzondere bromfietsen zoals de Segway rijden?

Tenslotte onderscheidt de Rijksoverheid nog ‘bijzondere bromfietsen’. Het gaat dan bijvoorbeeld om een Segway, net als een Stint of een Trikke. Voor die voertuigen heb je geen bromfietsrijbewijs nodig. Je hebt er ook geen autorijbewijs B of motorrijbewijs A voor nodig, waardoor je daarmee zonder die bewijzen de openbare weg op mag, mits je je uiteraard houdt aan de andere regels die er gelden.

Een geslaagd idee!