Autorijden in een storm: 5 tips om gevaarlijke situaties te voorkomen

Het stormt regelmatig in Nederland, en dat lijkt de laatste jaren steeds harder te gaan. Regelmatig geeft het KNMI code Geel af voor een storm. Dat betekent dat je moet oppassen voor gevaarlijke situaties, bijvoorbeeld als je de weg op gaat. Wij delen 5 tips om gevaarlijke situaties te voorkomen.

5 tips voor rijden bij storm

Autorijden in een storm is niet moeilijk, maar vraagt wel om extra aandacht:

  1. Twee handen aan het stuur
  2. Pas je snelheid aan
  3. Houd voldoende afstand
  4. Pas op voor plassen
  5. Let op de hoogte

1. Twee handen aan het stuur

Houd altijd twee handen aan het stuur. Een stevige wind kan leiden tot een plotselinge ruk aan het stuur. Als de auto daardoor van de weg raakt valt het niet altijd mee om deze weer terug op het asfalt te krijgen. Let op: pas vooral op bij het inhalen van vrachtwagens of wanneer je langs een geluidswal rijdt. Er kan plotseling een flinke wind opsteken.

2. Pas je snelheid aan

Pas jouw snelheid aan, zowel bij storm als bij andere vormen van (extreem) slecht weer. Ga langzamer rijden. Je hebt dan (veel) meer tijd om te reageren op plotselinge situaties. Tip: let op het verkeer om je heen, en probeer min of meer dezelfde snelheid aan te houden.

3. Houd voldoende afstand

Houd in ieder geval voldoende afstand, vooral als er samen met de wind ook regen valt. Zet je dimlicht aan en eventueel het mistlicht, als het zicht minder is dan 50 meter. Houd extra afstand om op tijd te remmen als jouw voorganger dat ook doet.

4. Pas op voor plassen

Pas op voor grote plassen, rijd er alleen rustig doorheen. Je voorkomt daarmee dat de band te veel water te verwerken krijgt, waardoor er een laagje water tussen het rubber en het asfalt ontstaat. In dat geval zou je geen grip meer hebben. Door aquaplaning wordt de auto onbestuurbaar en raak je in een slip.

5. Let op de hoogte

Let ten slotte op de hoogte van de auto of combinatie waarmee je op pad bent. Hoge bomen vangen veel wind, dus met een busje, caravan, camper of vrachtwagen is het tijdens een storm of bij harde wind extra gevaarlijk. Vooral in open gebieden waait het dan hard.

 

Autorijden in een storm: aandacht tijdens de rijlessen

We kunnen tijdens de rijlessen natuurlijk geen storm simuleren. Dus is het goed weer, zonder noodzaak tot de bovenstaande tips? Zelfs dan kunnen we er tijdens de lessen voor het autorijden rekening mee houden. We leggen uit over wat er belangrijk is, om je als kandidaat alvast voor te bereiden op zo’n situatie.

 

Een geslaagd idee!