Autorijles
Autorijles
Autorijles vanaf € 45,-
Autorijles vanaf € 45,-
Boek nu online je eerste rijles
Boek nu online je eerste rijles
Al meer dan 45 jaar
een begrip in de regio!
Al meer dan 45 jaar
een begrip in de regio!
Rijscholen:  Den Haag - Leiden - Zoetermeer - Delft - Rotterdam - Spijkenisse - Hellevoetsluis

Op 9 september 2024 begint onze online theoriecursus, schrijf je nu in !

Autoverzekering en aansprakelijkheid: hoe zit het nou?

Als je een autoverzekering kiest, probeer je natuurlijk rekening te houden met gebeurtenissen die in de toekomst kunnen voorkomen. Hoe ervaren je ook bent achter het stuur, de kans bestaat dat ook jij eens een paaltje zult raken of íets te dicht langs de auto van de buurman rijdt met inparkeren. Kan gebeuren. Het is alleen wel verstandig om te weten wie aansprakelijk is in bepaalde gevallen, en of je dan een beroep kunt doen op je verzekering voor het vergoeden van de gemaakte schade. In dit blogartikel leggen we je uit wat er gebeurt als je je auto uitleent (aan bijvoorbeeld een familielid) en deze beschadigd terugkomt.

Schade na incidenteel uitlenen

Het gebeurt vast wel eens dat je je auto even uitleent, om welke reden dan ook. Logischerwijs bestaat dan ook het risico dat er een keertje schade ontstaat: er kan bijvoorbeeld een paaltje worden geraakt bij het parkeren. Ben jij dan aansprakelijk, of is dat degene die op dat moment in jouw auto zat? En wie moet dan betalen? Het antwoord in dit geval is gelukkig simpel. Het gaat om jouw auto, en dat betekent dat je voor het vergoeden van de schade een beroep kunt doen op je autoverzekering.

Wat gebeurt er als er geen paaltje geraakt wordt, maar een andere auto? Dan is het de autoverzekering die jij voor de auto hebt afgesloten die bepaalt welke schade vergoed wordt. Is je auto all risk verzekerd? Dan wordt zowel de schade aan jouw auto als de schade aan de andere auto vergoed. In het geval van een WA-verzekering wordt echter alleen de schade aan de andere auto vergoed, en moet je dus je portemonnee trekken om je eigen auto te laten repareren.

Er zijn echter wel een aantal regels die bepalen wanneer een verzekeraar overgaat tot het vergoeden van de schade.

  • Degene die je auto heeft geleend, moet daadwerkelijk toestemming van jou hebben gekregen.
  • Degene die de auto leent, mag niet onder invloed zijn van drank of drugs.
  • Er moet een geldig rijbewijs zijn van degene die de auto heeft geleend.
  • De auto moet, tijdens de leenperiode, zijn gebruikt voor de doeleinden die zijn opgegeven in de verkeringspolis. Iemand mag er bijvoorbeeld niet illegaal als taxi mee hebben gereden.

Rijdt er regelmatig iemand in jouw auto?

Stel: je leent je auto vier dagen per week uit zodat je broer ermee van en naar zijn werk kan rijden, en je hebt je auto zelf eigenlijk maar zelden nodig. Het kan dan verstandig zijn om een wijziging aan te brengen in je autoverzekering. Er is dan namelijk een andere ‘regelmatige bestuurder’ dan jijzelf. Het toevoegen van een andere regelmatige bestuurder kán invloed hebben op je maandelijkse premie, maar het is hoe dan ook slim om dit door te geven. Je verzekeraar mag namelijk weigeren bepaalde schade te vergoeden als blijkt dat jij bewust verkeerde informatie hebt doorgegeven.

Maak vooraf afspraken

Als je jouw auto uitleent, ben jij uiteindelijk altijd verantwoordelijk voor schade die wordt opgelopen. Het kan ook zijn dat de schade buiten je verzekering valt en je die alsnog zelf moet betalen, of dat de geclaimde schade invloed heeft op je schadevrije jaren. Dit is natuurlijk jammer, en juist daarom moet je van tevoren goede afspraken maken met degene die je auto leent. Leg hem of haar uit welke verzekering je hebt afgesloten, en maak afspraken over wat er gebeurt als diegene een keer met schade terugkomt. Wordt de schade niet gedekt, dan zou je bijvoorbeeld af kunnen spreken om allebei de helft te betalen. Dit is natuurlijk slechts een voorbeeld, maar het vooraf maken van afspraken voorkomt dat je in dit soort situaties ruzie krijgt over de aansprakelijkheid.

 

Een geslaagd idee!