Autorijles
Autorijles
Autorijles vanaf € 45,-
Autorijles vanaf € 45,-
Boek nu online je eerste rijles
Boek nu online je eerste rijles
Al meer dan 45 jaar
een begrip in de regio!
Al meer dan 45 jaar
een begrip in de regio!
Rijscholen:  Den Haag - Leiden - Zoetermeer - Delft - Rotterdam - Spijkenisse - Hellevoetsluis

Op 9 september 2024 begint onze online theoriecursus, schrijf je nu in !

Het beginnersrijbewijs: hoe en wat

Je ziet het woord beginnersrijbewijs en denkt: nee, dat komt me niet bekend voor. Maar wist je dat je, als je je rijbewijs nog geen vijf jaar hebt, altijd een beginnersrijbewijs hebt? Als je je rijbewijs op je 16e of 17e behaald hebt (geldt voor iedere rijbewijscategorie), dan is die termijn zelfs 7 jaar! Maar wat houdt het nu precies in om ‘beginner’ te zijn, en zijn er voor jou dan specifieke regels waar je je aan moet houden? Lees het allemaal in dit blogartikel.

Strafpunten bij overtredingen

Eigenlijk is het heel gemakkelijk: als je net je eerste rijbewijs hebt gehaald, dan is dat een beginnersrijbewijs. Je bent dan tenslotte een beginnend bestuurder en dat is niet afhankelijk van je leeftijd. Het maakt dus niet uit of je 17 bent of 57. Ben je 18 jaar of ouder, dan ben je 5 jaar lang beginnend bestuurder. Ben je 16 of 17 en haal je voor het eerst een rijbewijs, dan is die termijn 7 jaar. Wat betekent dit nu eigenlijk? Word je binnen die vijf of zeven jaar door de politie staande gehouden voor een verkeersovertreding? Dan krijg je een zogenoemd strafpunt. Twee strafpunten binnen die termijn? Dan worden je overtredingen gemeld aan het CBR en kan het zo zijn dat je rijbewijs geschorst wordt. Door een theorie- en een praktijktest te doen wordt gekeken of je rijvaardigheid voldoende is en mocht dit niet zo zijn, dan kan het zomaar gebeuren dat je rijbewijs ongeldig wordt verklaard.

De regels voor het beginnersrijbewijs zijn per 1 oktober 2014 strenger geworden. De oude regels stelden dat het rijbewijs moest worden ingeleverd na drie strafpunten. Heb je vóór 1 oktober je eerste strafpunt gekregen? Dan gelden de oude regels.

Het verschil tussen een beginnersrijbewijs en het puntenrijbewijs

Het beginnersrijbewijs is iets anders dan het puntenrijbewijs. Het puntenrijbewijs is namelijk ook voor ervaren bestuurders en heeft vooral te maken met bepaalde verkeersovertredingen. Zo is het puntenrijbewijs bedoeld om rijden onder invloed tegen te gaan. Wie binnen vijf jaar twee keer veroordeeld wordt wegens rijden onder invloed, krijgt geen test maar moet direct zijn rijbewijs inleveren.

Rijbewijs verlopen?

Is je rijbewijs verlopen? Wees er dan op tijd bij met verlengen, zodat je niet met een ongeldig rijbewijs de weg op gaat! Als je een nieuw rijbewijs nodig hebt hoef je niet opnieuw examen af te leggen, behalve als je rijbewijs al voor 1 juli 1985 is verlopen. Normaal gesproken kun je dus gewoon een nieuw rijbewijs aanvragen bij de gemeente.

Wil je meer weten over de nieuwe regels omtrent het beginnersrijbewijs, het puntenrijbewijs of een verlopen rijbewijs? Bekijk dan de website van de Rijksoverheid voor informatie die altijd up-to-date is. Voorkom teleurstellingen en nare verrassingen!

Een geslaagd idee!