Autorijles
Autorijles
Autorijles vanaf € 45,-
Autorijles vanaf € 45,-
Boek nu online je eerste rijles
Boek nu online je eerste rijles
Al meer dan 45 jaar
een begrip in de regio!
Al meer dan 45 jaar
een begrip in de regio!
Rijscholen:  Den Haag - Leiden - Zoetermeer - Delft - Rotterdam - Spijkenisse - Hellevoetsluis

Schrijf je nu in voor de online theoriecursus die begint op 15 april 2024

Praktijkexamen: welke kennis van ‘onder de motorkap’ moet jij hebben?

Tijd voor je praktijkexamen! Je denkt misschien dat je bij een praktijkexamen direct in de auto stapt, maar niets is minder waar. Na het invullen van het zelfreflectieformulier ga je naar buiten, en daar test de examinator eigenlijk twee dingen: je zicht (je moet bijvoorbeeld het kenteken voorlezen van een auto die een eindje verderop staat) en je kennis van de auto. Dat doet hij (of zij natuurlijk) door een paar vragen te stellen. Het is dan ook handig om je theoriekennis weer een beetje op te frissen voordat je aan je praktijkexamen begint. Je rij-instructeur kan jou natuurlijk ook helpen, door je een beetje te overhoren af en toe. De vragen die je worden gesteld kunnen bijvoorbeeld gaan over de bandenspanning, het profiel en wat er zich onder de motorkap bevindt. Maar wat moet je daar dan precies van weten? Dat nemen we even met je door!

Welke vragen kun je verwachten?

Als het goed is, rijd je tijdens je praktijkexamen in de auto waar je ook je rijlessen in hebt gehad. Daar zal men in ieder geval altijd naar streven. Je kent de auto dus inmiddels best goed, doe daar je voordeel mee! Als het goed is, zijn er tijdens je rijlesperiode verschillende momenten geweest waarin je even de kans kreeg om onder de motorkap te kijken. Je instructeur zal namelijk ook aan je vragen wat daar zoal zit, en hoe je bijvoorbeeld bepaalde zaken controleert.

Denk aan:

  • De accu (waar zit deze?)
  • Ruitensproeiervloeistof (waar zit het tankje hiervoor, en hoe vaak moet je deze vloeistof vervangen of bijvullen?)
  • Koelvloeistof (waar zit het tankje hiervoor, en hoe vaak moet je deze vloeistof vervangen of bijvullen?)
  • Olie (waar vul je die bij, hoeveel olie moet er in de auto zitten en hoe meet je of je momenteel voldoende olie hebt?)
  • Peilstok (waar is deze voor, en waar zit deze?)
  • Remvloeistof (waar vind je deze onder de motorkap?)

 

Hoe kun je je het beste voorbereiden?

Natuurlijk is het slim om je rij-instructeur je te laten overhoren, je theorieboek er nog eens bij te pakken en gewoon alles uit je hoofd te leren. Maar 100 procent weten wat je te wachten staat, kan niet. Iedere examenleerling krijgt andere vragen, de één krijgt vier vragen en de ander maar twee. Dat ligt volledig aan de situatie. Bovendien houdt de examinator er ook rekening mee dat je misschien wel wat zenuwachtig bent. Je zult echt niet zakken als je de tankjes voor de koelvloeistof en de ruitensproeiervloeistof steeds door elkaar haalt! Blijf gewoon rustig, probeer de vragen zo goed en logisch mogelijk te beantwoorden, en concentreer je op een rustige, veilige rit. Wil je weten waar een examinator nog meer op let? Lees dan ook eens ons blogartikel daarover.

Een geslaagd idee!