Autorijles
Autorijles
Autorijles vanaf € 45,-
Autorijles vanaf € 45,-
Boek nu online je eerste rijles
Boek nu online je eerste rijles
Al meer dan 45 jaar
een begrip in de regio!
Al meer dan 45 jaar
een begrip in de regio!
Rijscholen:  Den Haag - Leiden - Zoetermeer - Delft - Rotterdam - Spijkenisse - Hellevoetsluis

Op 1 juli 2024 begint onze online theoriecursus, schrijf je nu in !

Gevaarlijke laagstaande zon: 5 tips van de rij-instructeur

Last van de laagstaande zon? Zowel in het najaar als in het voorjaar hebben we daar traditioneel last van. De zon staat laag, precies tijdens de ochtend- en de avondspits. Er gebeuren 20 procent meer ongelukken, dus het is belangrijk om er met onze tips voor te zorgen dat jij veilig op weg kunt.

Tips bij een laagstaande zon

Wie anders kunnen jou beter vertellen hoe je veilig de weg op gaat dan onze rij-instructeurs? We vroegen ze om hun 5 belangrijkste tips en zetten die voor jou op een rij:

  • Schone ramen
  • Voer verlichting
  • Zonnebril op
  • Gebruik de zonneklep
  • Voet van het gas

1. Schone ramen

De belangrijkste tip bij een laagstaande zon volgens onze rij-instructeurs? Boen de ramen voor je vertrekt goed schoon. Gebruik water en een sopje en gebruik daarna een theedoek om het af te nemen. Bovendien is het een goed idee om je ruitenwisservloeistof bij te vullen, zodat je onderweg extra kunt wissen als dat nodig is.

Bonustip: boen zowel de binnen- als de buitenkant. Pas als de ruit aan beide kanten schoon is heb jij minder last van de laagstaande zon.

2. Voer verlichting

Het voelt misschien een beetje vreemd, maar met jouw verlichting aan ben je bij een laaghangende zon beter zichtbaar voor anderen. En sterker nog, het is volgens onze rij-instructeurs een goed idee om altijd je dimlicht te voeren, ook als de zon niet laag hangt.

3. Zonnebril op

Leg een zonnebril klaar in de auto en zet die op als de zon laag staat. Of als de zon zal zakken, tijdens de rit die je rijdt. En wil je het helemaal goed doen? Kies dan oranjebruine glazen of gepolariseerde glazen. Je hebt dan minder last van schitteringen, terwijl je meer contrast ziet. Ideaal bij een zon die laag hangt.

4. Gebruik de zonneklep

Zelfs met een zonnebril op kan het soms lastig zijn om alles goed te doen. Doe daarom de zonneklep omlaag. Zorg ervoor dat je er nog goed onderdoor kunt kijken, terwijl de zon niet meer rechtstreeks op je ogen schijnt.

Bonustip: koop een extra lange zonneklep, als je aan het normale model niet voldoende hebt. Makkelijk te vervangen, zodat je veiliger de weg op kunt.

5. Voet van het gas

Tenslotte, rijd rustiger en houd meer afstand, omdat je dan meer tijd hebt om op tijd te remmen. En komt de zon van achteren? Houd dan in de gaten of de auto achter je ziet dat je remt. Door meer afstand te houden hoef je niet in één keer in de ankers, zodat je meer speling hebt om toch goed tot stilstand te komen.

Veilig rijden bij een laagstaande zon

Veilig op weg bij een laagstaande zon? Met de bovenstaande tips van onze rij-instructeurs voorkom jij dat de zon je zal verblinden. Je gaat veilig op weg, ook op de momenten in het voorjaar en najaar waarop er helaas veel meer ongelukken gebeuren.

 

Een geslaagd idee!