Autorijles
Autorijles
Autorijles vanaf € 45,-
Autorijles vanaf € 45,-
Boek nu online je eerste rijles
Boek nu online je eerste rijles
Al meer dan 45 jaar
een begrip in de regio!
Al meer dan 45 jaar
een begrip in de regio!
Rijscholen:  Den Haag - Leiden - Zoetermeer - Delft - Rotterdam - Spijkenisse - Hellevoetsluis

Schrijf je nu in voor de online theoriecursus die begint op 27 mei 2024

Opgepast! Gladde wegen in de zomer

Gladheid kennen we van de winter en heel soms uit de herfst. Maar wist je dat het ook in de zomer ineens verraderlijk glad kan zijn op de weg? Voordat je het weet raak je in een slip, als het plotseling weer eens regent na een lange periode van droogte.

Het is iets waar we je in de rijopleiding (https://rijtempo.nl/autorijbewijs/autorijopleiding) natuurlijk op voorbereiden, ook al hopen we natuurlijk dat je er nooit mee te maken zal krijgen. Omdat je veilig de weg op gaat en goed oplet op wat er om je heen gebeurt. En toch kan het in de zomer zomaar misgaan, omdat je het gevaar meestal pas ziet als het al ruimschoots te laat is.

Rubberresten, oliedeeltjes en ander vuil

Het gaat om de lange droge perioden in de zomer, die in Nederland plotseling worden afgesloten met een stevige regen- of onweersbui. Waarin het wegdek ineens blank komt te staan en het gevaar ongemerkt naar boven kan komen.

Het is namelijk niet zozeer de regen, maar de inhoud van het wegdek dat tot problemen leidt. Door rubberresten, oliedeeltjes en andere vuilresten. Normaal gesproken zouden die regelmatig wegspoelen, op het moment dat het begint te regenen. Ze kunnen zich niet te veel ophopen, waardoor je daar in de praktijk geen last van zal hebben.

Tijdens een lange periode van droogte vindt die ophoping wel plaats. En begint het dan plotseling een keer te regenen? Dan zal de regen zich met het vuil, de olie en het rubber vermengen, waardoor er een spekgladde combinatie ontstaat. Je hebt ineens geen grip meer, terwijl er een moment eerder nog niets aan de hand leek.

Tips bij gladheid in de zomer

Benieuwd hoe je problemen met gladheid in de zomer voorkomt? We zetten een paar handige tips voor je op een rij:

  • Let goed op het wegdek. Zodra zich bij regen een soort schuimlaagje vormt moet je op je hoede zijn.
  • Probeer niet plotseling te remmen of abrupt te sturen. Doe het geleidelijk, om slippen te voorkomen.
  • Houd voldoende afstand, en zelfs wat meer op het moment dat het na een periode van droogte ineens gaat regenen.
  • Pas je snelheid en rijgedrag aan, om je bij plotselinge regen veilig door het verkeer te bewegen.

Let op: rijd je motor, scooter of ben je op de fiets op pad? Pas dan extra op. Op twee wielen ben je veel kwetsbaarder dan op vier en heb je te maken met hetzelfde verraderlijke gevaar op gladheid.

Veilige autorijlessen bij Tempo

We bereiden je tijdens de autorijlessen bij Tempo graag voor op zelfs onwaarschijnlijke situaties zoals gladheid in de zomer. Zodat je de verkeersregels kent, goed om je heen kijkt, de auto beheerst en bovendien begrijpt in welke hoeken de meest verraderlijke gevaren zitten. 

Een geslaagd idee!