Autorijles
Autorijles
Autorijles vanaf € 45,-
Autorijles vanaf € 45,-
Boek nu online je eerste rijles
Boek nu online je eerste rijles
Al meer dan 45 jaar
een begrip in de regio!
Al meer dan 45 jaar
een begrip in de regio!
Rijscholen:  Den Haag - Leiden - Zoetermeer - Delft - Rotterdam - Spijkenisse - Hellevoetsluis

Schrijf je nu in voor de online theoriecursus die begint op 15 april 2024

Stopafstand: hoe lang duurt het voordat je stilstaat?

Kun je nog op tijd remmen als er ineens iemand oversteekt? Een vraag die je je eigenlijk altijd zou moeten afvragen als je een auto bestuurt. Met name in drukke gebieden en bijvoorbeeld in een woonwijk, waar je extra alert moet zijn.

Maar, hoeveel meter remweg heb je eigenlijk nodig om nog tot stilstand te komen? Bij een noodstop, als je alles op alles zet om niemand te raken of de impact zo klein mogelijk te maken.

Het is belangrijk om goed te weten wat jouw stopafstand is. Zodat je daar in het verkeer rekening mee kunt houden, iets waar we je tijdens de rijopleiding bij Verkeersschool Tempo graag bij helpen.

Rijsnelheid, remvertraging en reactietijd

Benieuwd wat de stopafstand is als je met een bepaalde snelheid door een woonwijk of juist het buitengebied rijdt? Dit is afhankelijk van drie belangrijke factoren:

  • Rijsnelheid
    Heel belangrijk is de snelheid waarmee je rijdt. Naarmate je een hogere snelheid hebt zal de auto meer tijd nodig hebben om tot stilstand te komen. Houd je netjes aan de maximaal toegestane snelheid, zodat je de weg over het algemeen goed kunt overzien en op tijd kunt remmen als dat nodig is.
  • Remvertraging van de auto
    Zodra je begint te remmen bepaalt de remvertraging van de auto hoe lang het duurt tot je daadwerkelijk tot stilstand komt. Het is belangrijk om de remmen in goede conditie te houden, net als de banden waarop je rijdt. Ze dragen beiden bij aan een kortere remvertraging, zowel bij droog als bij nat weer.
  • Reactietijd
    Voordat je daadwerkelijk begint te remmen moet je zien dat er wat aan de hand is. En bedenken dat het noodzakelijk is om meteen te remmen, zodat je een noodstop kunt maken. De periode tussen het waarnemen van gevaar en het daadwerkelijk remmen noemen we de reactietijd.

De rijsnelheid, remvertraging en reactietijd bepalen samen hoe lang jouw remweg zal zijn. Zorg er dus voor dat je je aan de snelheid houdt, dat de auto technisch goed in conditie is en dat je oplet om snel te kunnen reageren.

 

Voorbeeld: tot 108 meter remweg!

Benieuwd hoe lang de remweg in theorie is, als je meteen zou reageren? We zetten een paar voorbeelden voor je op een rij:

  • 120 kilometer per uur
    De remafstand is 72 meter, en maar liefst 108 meter (!) bij een nat wegdek.
  • 100 kilometer per uur
    De remafstand is 50 meter, en 75 meter bij een nat wegdek.
  • 80 kilometer per uur
    De remafstand is 32 meter, en 48 meter bij een nat wegdek.
  • 50 kilometer per uur
    De remafstand is 12,5 meter, en 18,75 meter bij een nat wegdek.

Houd er rekening mee dat ook jouw reactietijd al enige ‘afstand kost’. De reactieafstand bij 80 kilometer per uur is bijvoorbeeld 24 meter. Pas na die afstand begin je met remmen. In de praktijk kom je bij droog weer bij 120 kilometer per uur dus pas na 96 meter echt tot stilstand. Dat is bijna een voetbalveld vooruit!

Tip: zelf berekenen wat de stopafstand is? Daarvoor is online een handige tool beschikbaar

Stopafstand en meer: voorbereiding tijdens jouw autorijopleiding

Wil je meer leren over de stopafstand en daarop goed zijn voorbereid? We zorgen er bij Tempo voor dat we er tijdens de autorijopleiding voldoende aandacht aan besteden en dat je er zelfs mee kunt oefenen. 

Een geslaagd idee!