Autorijles
Autorijles
Autorijles vanaf € 45,-
Autorijles vanaf € 45,-
Boek nu online je eerste rijles
Boek nu online je eerste rijles
Al meer dan 45 jaar
een begrip in de regio!
Al meer dan 45 jaar
een begrip in de regio!
Rijscholen:  Den Haag - Leiden - Zoetermeer - Delft - Rotterdam - Spijkenisse - Hellevoetsluis

Op 1 juli 2024 begint onze online theoriecursus, schrijf je nu in !

Winterbanden: zijn ze verplicht in Nederland?

In het najaar wisselen de meeste Nederlanders de banden van hun auto. De winterbanden nemen de plaats in van de zomerbanden, zodat ze ook in de koude maanden van het jaar veilig op weg kunnen. Maar, zijn die winterbanden eigenlijk verplicht? En waarom is het zo belangrijk om ze te wisselen? We leggen het je uit, onder andere aan de hand van de remweg. 

Niet verplicht

In sommige landen zijn winterbanden verplicht. Is het winter en rijd je er niet op? Of raak je betrokken bij een ongeval? Afhankelijk van de specifieke regels ben je strafbaar en kun je er een boete voor krijgen.

Landen hebben de vrijheid om winterbanden wel of niet verplicht te stellen. In Nederland zijn ze niet verplicht, zelfs niet als het sneeuwt. Dat heeft deels te maken met ons gematigde winterklimaat, net als met het feit dat onze wegen vooral vlak zijn.

Ga je met de auto naar het buitenland? Controleer dan vooraf of winterbanden verplicht zijn. Zo voorkom je onverwachte aansprakelijkheid en uitzonderingen op de dekking van jouw autoverzekering.

Wel belangrijk

Zelfs buiten de verplichting om is het belangrijk en verstandig om in de winter op winterbanden te rijden. Ze leveren een paar belangrijke voordelen op:

  • Meer grip
    De banden zorgen voor het contact met de weg. Tijdens het rijden merk je met meer grip dat de auto stabieler is, dus dat deze doet wat jij wilt
  • Kortere remweg
    Moet je plotseling remmen? Op winterbanden heb je in winterse omstandigheden een veel kortere remweg. Rijd je bijvoorbeeld 50 kilometer per uur? Je staat na zo’n 30 meter stil. Op zomerbanden is dat pas na meer dan 65 meter!

Winterbanden hebben speciale ‘lamellen’ en het gebruikte rubber is wat zachter. Dit zorgt ervoor dat de banden beter presteren bij temperaturen van 7 graden Celsius en lager. Je hebt meer grip en een kortere remweg, ook omdat sneeuw en water beter worden afgevoerd.

Op de winterbanden rijd je veiliger, al zodra de temperatuur 7 graden of minder bedraagt. Het is dus een fabeltje dat je er alleen als het vriest en bij sneeuw voordeel van zou hebben.

Rijopleiding op winterbanden

Tijdens onze rijlessen in het najaar en in de winter rijden we vanzelfsprekend op winterbanden. Zo zorgen we ervoor dat jij een veilige rijopleiding (https://rijtempo.nl/autorijbewijs/autorijopleiding) kunt volgen, met veel grip en een zo kort mogelijke remweg.

In het voorjaar wisselen we weer naar de zomerbanden. Zo zorgen we er met de banden voor de zomer en de winter voor dat je op ieder moment zoveel mogelijk grip hebt en veilig de weg op kunt.

Een geslaagd idee!