Autorijles
Autorijles
Autorijles vanaf € 45,-
Autorijles vanaf € 45,-
Boek nu online je eerste rijles
Boek nu online je eerste rijles
Al meer dan 45 jaar
een begrip in de regio!
Al meer dan 45 jaar
een begrip in de regio!
Rijscholen:  Den Haag - Leiden - Zoetermeer - Delft - Rotterdam - Spijkenisse - Hellevoetsluis

Op 9 september 2024 begint onze online theoriecursus, schrijf je nu in !

Bumperkleven: irritant en gevaarlijk!

Bumperkleven, misschien heb je het om je heen wel eens zien gebeuren of maak je jezelf er wel eens schuldig aan. Bumperkleven houdt letterlijk in dat je te dicht op je voorganger rijdt. Om te bepalen of je te weinig afstand houdt, kun je bijvoorbeeld de twee-seconden-regel aanhouden. Je pakt een bepaald object langs de weg, bijvoorbeeld een paaltje, en wanneer de auto voor je dat object passeert, begin je te tellen. Ben je zelf binnen twee seconden langs hetzelfde object gereden? Dan is de kans heel groot dat je te weinig afstand neemt van je voorganger. De twee-seconden-regel geldt alleen bij normale weersomstandigheden: bij slecht weer moet je sowieso meer afstand nemen, omdat de remweg langer is.

Mogelijke gevolgen

Bumperkleven is ergernis nummer één op de Nederlandse wegen. Het is niet alleen irritant als een auto te dicht op je zit, maar ook nog eens levensgevaarlijk! Als jij plotseling moet remmen, omdat er bijvoorbeeld een dier oversteekt of een kind de weg op rent, is de kans namelijk heel groot dat degene die achter je rijdt, op jouw auto botst. Resultaat: schade aan beide auto’s, maar bij hoge snelheid ook schade aan misschien wel jouw lichaam of dat van de andere bestuurder! Kop-staartbotsingen hebben wel eens een whiplash tot gevolg, een aandoening waar je de rest van je leven last van kunt blijven houden.

Wat doe je als je last hebt van een bumperklever?

Helaas komt bumperkleven overal voor. Op de snelweg, binnen de bebouwde kom, in woonwijken, op parkeerplaatsen, noem maar op. Meestal gaat iemand bumperkleven wanneer deze persoon een signaal wil afgeven: ‘je rijdt te langzaam.’ Wanneer je je aan de maximumsnelheid houdt en je last hebt van een bumperklever, ga dan niet expres sneller of juist langzamer rijden (sommige mensen doen dat om de bumperklever te ‘pesten’). Je maakt de situatie dan alleen gevaarlijker. Wanneer het bumperkleven aanhoudt, zou je ergens ruimte kunnen maken zodat de bestuurder je kan inhalen. Wanneer hier geen gelegenheid voor is, schenk dan geen aandacht aan het bumperkleven en anticipeer tijdig op het verkeer om je heen.

 

Een geslaagd idee!