Autorijles
Autorijles
Autorijles vanaf € 45,-
Autorijles vanaf € 45,-
Boek nu online je eerste rijles
Boek nu online je eerste rijles
Al meer dan 45 jaar
een begrip in de regio!
Al meer dan 45 jaar
een begrip in de regio!
Rijscholen:  Den Haag - Leiden - Zoetermeer - Delft - Rotterdam - Spijkenisse - Hellevoetsluis

Op 1 juli 2024 begint onze online theoriecursus, schrijf je nu in !

Hoe verloopt het praktijkexamen bij het CBR?

Niemand kan je 100 procent voorbereiden op wat je te wachten staat als je gaat beginnen met rijlessen en het behalen van je rijexamen. Iedereen heeft tenslotte andere verhalen en ervaringen, en bovendien zit er vaak ook verschil tussen de werkwijzes van de rijscholen. Er zijn echter zaken die een standaard procedure kennen, en je praktijkexamen is daar een goed voorbeeld van. Het CBR heeft een vaste manier van het afnemen van praktijkexamens, waar je je van tevoren op kunt voorbereiden. Loopt het bij jou anders of heb je twijfels over de gang van zaken bij (het aanvragen van) jouw praktijkexamen? Er zijn gevallen van fraude bekend, het kan dus nooit kwaad om bij twijfel wat extra vragen te stellen. Neem dan contact op met het CBR, de medewerkers daar kunnen je alles vertellen over hoe het proces hoort te verlopen. Ook wij leggen je graag meer uit over je praktijkexamen!

Zo gaat het in z’n werk

Tijdens je rijlessen krijg je op een gegeven moment van je instructeur te horen dat je een praktijkexamen mag gaan afleggen. Een spannende tijd breekt aan! De rijschool vraagt het examen voor je aan. In sommige gevallen, wanneer je een totaalpakket hebt afgenomen, hoef je je over betaling geen zorgen te maken. Betaal je alles los, dan dien je de betaling bij aanvraag direct te voldoen. Je betaalt dus nooit ter plekke je praktijkexamen! Vergeet op de dag van je praktijkexamen niet een geldig identiteitsbewijs bij je te hebben, en vaak ook het 'Zelfreflectie' formulier dat je van tevoren van je rijinstructeur ontvangen hebt en hebt moeten invullen.  

Op de dag van je praktijkexamen moet je op tijd aanwezig zijn. In de meeste gevallen mag je rijinstructeur meerijden tijdens het examen, dit kan voor jou erg prettig zijn. Afhankelijk  van het schema van je instructeur kun je thuis opgehaald worden voor het examen, of kun je zelf bij het CBR met elkaar afspreken. Je gaat naar binnen en wacht tot je wordt geroepen door je examinator. Je komt binnen en in een kort kennismakingsgesprek krijg je te horen hoe het examen verloopt. Ook vraagt hij je naar het Zelfreflectie formulier, dat jullie na het examen zullen bespreken. Je identiteitsbewijs wordt gecheckt en er wordt gekeken of je geslaagd bent voor je theorie-examen. 

Eenmaal buiten

Als je buiten staat, word je gevraagd om het kenteken van een stilstaande auto op te lezen. Deze auto staat op ongeveer 25 meter afstand. Deze test wordt gedaan om te kijken of je goed genoeg ziet. Daarna krijg je enkele vragen, bijvoorbeeld over de lampjes op het dashboard of de bandenspanning. Je rijinstructeur kan je in de meeste gevallen goed voorbereiden op de soorten vragen die je krijgt. Daarna begint de rit. Er wordt goed gelet op onder andere je beheersing van de auto, je kijkgedrag, het inhalen en er is een onderdeel voor bijzondere verrichtingen. Als je een tussentijdse toets hebt gedaan, kan het zijn dat je de bijzondere verrichtingen niet meer hoeft te doen tijdens je praktijkexamen. 

Geslaagd?

Je hoeft tijdens je examen niet helemaal foutloos te rijden om je rijbewijs te kunnen halen. Het is voor de examinator belangrijk om te zien hoe je reageert op het verkeer en de verschillende situaties. Direct na afloop van de rit ga je weer bij het CBR naar binnen, daar bespreek je hoe het gegaan is en krijg je te horen of je geslaagd bent. 

Een geslaagd idee!