Autorijles
Autorijles
Autorijles vanaf € 45,-
Autorijles vanaf € 45,-
Boek nu online je eerste rijles
Boek nu online je eerste rijles
Al meer dan 45 jaar
een begrip in de regio!
Al meer dan 45 jaar
een begrip in de regio!
Rijscholen:  Den Haag - Leiden - Zoetermeer - Delft - Rotterdam - Spijkenisse - Hellevoetsluis

Schrijf je nu in voor de online theoriecursus die begint op 27 mei 2024

CBR introduceert nieuw rij-examen: dit verandert er vanaf 25 maart

Het CBR is doorlopend bezig met de ontwikkeling van het rij-examen, waardoor er af en toe grote veranderingen worden doorgevoerd. Dat is bijvoorbeeld het geval op 25 maart 2019, als het praktijkexamen er weer iets anders uit komt te zien.

Het gebruik van een navigatiesysteem wordt bijvoorbeeld standaard tijdens het praktijkexamen. Daarnaast krijgen de bijzondere verrichtingen een update, waardoor het belangrijk is om daar in de rijopleiding goed mee te oefenen.

Navigatiesysteem tijdens CBR-examen

Het navigatiesysteem in de examenauto is al sinds 2011 verplicht. Examinatoren kozen tot nu toe zelf of ze daar gebruik van wilden maken voor het onderdeel ‘zelfstandig route rijden’. Vanaf 25 maart wordt dit een verplicht onderdeel, omdat het CBR ziet dat bijna alle Nederlanders hier in de auto gebruik van maken. Mocht de navigatie uitvallen of niet goed werken komt de clusteropdracht aan bod, door steeds drie tot vijf routeopdrachten achter elkaar te krijgen.

Bijzondere verrichtingen

De bijzondere verrichtingen zitten vanaf 25 maart iets anders in elkaar tijdens het praktijkexamen bij het CBR. De stopopdracht verdwijnt en maakt plaats voor recht achteruit rijden. Bovendien zal de examinator specifieker aangeven wat er moet gebeuren. Er komt geen opdracht meer tot ‘parkeren’, maar de examinator zal heel duidelijk aangeven of er sprake is van fileparkeren of parkeren in een haaks of een schuin vak.

Verder blijven de bocht achteruit rijden, het omkeren door te steken, omkeren door een halve draai en de hellingproef de andere bijzondere verrichtingen. De kandidaat moet er daarvan twee doen, waarvan er één een eigen keuze mag zijn.

Let op: het recht achteruit rijden en de bocht achteruit worden pas vanaf 1 juni getoetst. Op die manier is er voldoende tijd om daar tijdens de rijopleiding mee te oefenen.


Situatiebevraging verdwijnt

De situatiebevraging verdwijnt vanaf 25 maart uit het praktijkexamen bij het CBR. Volgens het CBR werden kandidaten te vaak uit hun ritme gehaald. Dit onderdeel blijft wel bestaan bij de tussentijdse toets, omdat het kan bijdragen aan een goed gevaarherkenning. Ook tijdens de T-praktijkexamens blijft de situatiebevraging van kracht.

Nieuwe rij-examen: oefenen tijdens de rijopleiding

Oefenen voor het nieuwe rij-examen zoals dat vanaf 25 maart 2019 in zal gaan bij het CBR? Onze instructeurs zijn al goed op de hoogte van de wijzigingen, waardoor we daar tijdens de rijopleiding goed rekening mee kunnen houden.
Heb je vragen over het praktijkexamen bij het CBR of onze rijopleiding voor de auto? Neem contact op, dan vertellen we je er graag meer over.

Een geslaagd idee!