Autorijles
Autorijles
Autorijles vanaf € 45,-
Autorijles vanaf € 45,-
Boek nu online je eerste rijles
Boek nu online je eerste rijles
Al meer dan 45 jaar
een begrip in de regio!
Al meer dan 45 jaar
een begrip in de regio!
Motorrijles
Motorrijles
Proefles € 72,-
Proefles € 72,-
Boek nu online een vrijblijvende proefles
Boek nu online een vrijblijvende proefles
Al meer dan 45 jaar
een begrip in de regio!
Al meer dan 45 jaar
een begrip in de regio!
Rijscholen:  Den Haag - Leiden - Zoetermeer - Delft - Rotterdam - Spijkenisse - Hellevoetsluis

Schrijf je nu in voor de online theoriecursus die begint op 15 april 2024

Deze zomer toeren op de motor: beginnen met het AVB-examen bij het CBR

Deze zomer lekker toeren op de motor? Dan is het nú tijd om te beginnen met jouw motorrijopleiding. Tijdens de lessen bereiden onze instructeurs jou voor op het AVB-examen bij het CBR, dat staat voor het examen Voertuigbeheersing.

Tip: heb je het rijbewijs B in je bezit? Dan is een theoriecertificaat nog niet nodig als je begint. Wel is het verstandig om die tijdig te halen, omdat de theorie wel verplicht is voor het tweede deel van de rij-opleiding.

Het AVB-examen bestaat uit 12 oefeningen, waarvan je er 7 zal doen. De oefeningen zijn verdeeld over clusters, waarmee je kunt aantonen dat je alle belangrijke elementen van het voertuig goed beheerst.

4 clusters met oefeningen

 • Cluster 1
  Achteruit parkeren
 • Cluster 2
  Langzame slalom
  Wegrijden uit parkeervak
  Denkbeeldige acht
  Stapvoets rechtdoor rijden
  Halve draai (linksom of rechtsom)
 • Cluster 3
  Uitwijkoefening
  Snelle slalom
  Vertragingsoefening
 • Cluster 4
  Noodstop
  Precisiestop
  Stopproef

Binnen de clusters is steeds één oefening verplicht voor het AVB-examen bij het CBR. Het gaat in het eerste cluster om achteruit parkeren, in het tweede cluster om de langzame slalom, in het derde cluster om de uitwijkoefening en in het vierde cluster om de noodstop.

Uit de clusters 2, 3 en 4 doe je bovendien een tweede oefening, die de examinator voor je kiest. Zorg er dus voor dat je alle oefeningen goed onder de knie krijgt tijdens de rijlessen op de motor. Zodra je het voertuig goed beheerst kun je dit examen afleggen. En doe je dat met succes? Dan kun je daarna door met het tweede deel van je motorrijopleiding.

AVB-examen bij het CBR

Tijdens het AVB-examen bij het CBR zal je vier verplichte oefeningen doen, plus drie oefeningen die de examinator uitkiest. Lukt het niet om de oefening goed uit te voeren? Je hebt steeds één keer de mogelijkheid om een oefening nog eens over te doen. Om te slagen dien je minimaal 5 van de 7 oefeningen succesvol af te ronden. De examinator let erop of je de motor goed kunt beheersen bij hoge en lage snelheid, en dat je goed kunt remmen.

Motorrijopleiding en theorie

Zin om deze zomer lekker te gaan toeren met de motor en zo snel mogelijk starten met rijlessen op de motor? Schrijf je in voor de motorrijopleiding of stel ons je vragen. Over het AVB-examen bij het CBR of over het tweede deel van de rijopleiding. Dan ga je voor het AVD-examen, gericht op verkeersdeelneming.

Deze zomer toeren op de motor deel 2

 

Een geslaagd idee!