Autorijles
Autorijles
Autorijles vanaf € 45,-
Autorijles vanaf € 45,-
Boek nu online je eerste rijles
Boek nu online je eerste rijles
Al meer dan 45 jaar
een begrip in de regio!
Al meer dan 45 jaar
een begrip in de regio!

Een lekke band: wat nu!?

Band lek als je aankomt lopen bij jouw auto of merk je dat één van de wielen ‘vreemd rolt’? Je voelt het vaak meteen, dat er iets niet klopt. Laat de auto rustig uitrollen als je nog rijdt en stop op een veilige plaats. Trek de handrem aan en zet de auto in de eerste versnelling, zodat die niet kan gaan rollen.

Let op: onderweg aan de slag met een lekke band? Doe een veiligheidshesje aan en pak het instructieboekje van de auto erbij. Hierin staat wat je nodig hebt en moet doen.

Dit heb je nodig

Benieuwd wat je nodig hebt bij een lekke band? Het gaat om een krik en een moersleutel. Met de krik til je de auto een stukje op, om het wiel vrij te maken van de weg. De moersleutel gebruik je om het wiel los te draaien.

Band wisselen: eraf en dan verder

Aan de slag met de lekke band? We leggen het je in een paar stappen uit:

1. Gebruik de moersleutel om de wielbouten een stukje los te draaien

Let op: doe dit voordat je de krik plaatst. Dat voorkomt dat het wiel meedraait.
Tip: de moerbouten draai je linksom, tegen de klok in. Draai ze kruislings los, dus eerst linksboven, dan rechtsonder, dan rechtsboven en als laatste linksonder.

2. Plaats de krik onder de auto

Lees in het instructieboekje van de auto waar zich de krikpunten bevinden. Alleen daar kun je de auto op de krik zetten, zonder dat er beschadigingen ontstaan. Haal het wiel van de auto af en plaats die in de kofferbak. Plaats het nieuwe wiel.

3. Vastdraaien van het nieuwe wiel

Draai het nieuwe wiel vast, door de moerbouten weer kruislings vast te maken. Draai ze handvast, tot het wiel de neiging krijgt om mee te draaien. Laat de auto weer zakken, tot de nieuwe band de grond raakt. Draai de moerbouten dan pas weer helemaal vast, omdat het wiel niet meer kan meedraaien.

Tip: het reservewiel staat ook wel bekend als ‘thuiskomer’. Dit wiel is bedoeld om veilig mee thuis te komen. Rijd na de montage daarvan met maximaal 80 km/u naar een veilige plek of een garage. De band is niet bedoeld om honderden kilometers of harder mee te rijden. Heb je geen thuiskomer bij je? Overweeg dan een abonnement op een wegenwacht. 

Je zal merken dat een lekke band verwisselen niet zo moeilijk is als je denkt. En wil je je daarop goed voorbereiden? Koop een paar werkhandschoenen en een mat om op te zitten tijdens het wisselen. Of gebruik een vloermat uit de auto, die je tijdelijk neer kunt leggen.

Ga met de lekke band langs de garage, als je niet meteen kunt zien wat er aan de hand is geweest. Soms zit er een schroef of spijker in, terwijl het in andere gevallen om meer subtiele problemen gaat. Soms kun je de band laten repareren, iets dat een stuk goedkoper is dan een nieuwe.

Tip: tijdens jouw rijopleiding (https://rijtempo.nl/autorijbewijs/autorijopleiding) een keer oefenen om een band te wisselen? Geen standaard onderdeel van de opleiding, maar wel iets waarbij we je natuurlijk graag helpen.

 

Een geslaagd idee!