Autorijles
Autorijles
Autorijles vanaf € 45,-
Autorijles vanaf € 45,-
Boek nu online je eerste rijles
Boek nu online je eerste rijles
Al meer dan 45 jaar
een begrip in de regio!
Al meer dan 45 jaar
een begrip in de regio!
Rijscholen:  Den Haag - Leiden - Zoetermeer - Delft - Rotterdam - Spijkenisse - Hellevoetsluis

Schrijf je nu in voor de online theoriecursus die begint op 15 april 2024

Je eerste auto kopen? Hier moet je op letten!

Je hebt je rijbewijs al een tijdje in the pocket en je bent er helemaal klaar voor: je kunt een eigen auto gaan kopen! Misschien geen gloednieuwe, maar dat hoeft ook niet. Waar ga je eigenlijk op letten als je op zoek gaat naar je eerste auto? Hou je vooral rekening met je budget, kijk je gewoon of de auto er goed uitziet, of zijn het andere zaken die voor jou prioriteit hebben? Om je letterlijk en figuurlijk op weg te helpen, geven we je in dit blogartikel een aantal handige tips. Zo kies je niet alleen de auto die bij je past, maar ben je er ook van verzekerd dat jij écht een auto kiest die voldoet aan de eisen.

Wat wil je allemaal vervoeren?

Ben je in je eentje en heb je geen wilde plannen om met een stel vrienden ergens heen te rijden (in jouw auto)? Of heb je een gezin, en is daar wat meer ruimte voor nodig? Bij het kiezen van je eerste auto kijk je vaak eerst naar de grootte van de auto. Hoe groter de auto, hoe meer brandstof deze uiteindelijk verbruikt. Bovendien is een grote auto natuurlijk ook zwaarder, en dat houdt in dat je meer belasting moet gaan betalen. Bekijk dus goed wat je echt nodig hebt. Praktisch gezien is het ook handig om na te denken over of je een 3-deurs (hierbij wordt de achterklep ook meegerekend) of een 5-deurs auto wilt kopen.


Bedenk voor welk type brandstof je gaat

Of je voor diesel, benzine of lpg gaat, hangt eigenlijk af van het aantal kilometers dat je wil gaan rijden. Een dieselauto rijdt over het algemeen zuiniger (en diesel kost minder per liter dan benzine), maar je bent wel meer kosten kwijt aan wegenbelasting. Een benzineauto gebruikt wat meer brandstof en benzine is duurder, maar je betaalt hier minder wegenbelasting voor.

Welke veiligheidssystemen heeft de auto?

Als je een auto wil kopen, let dan goed op de voorzieningen die de wagen allemaal heeft. Hoe is de besturing? Heeft de auto stuurbekrachtiging? Hoe is het zicht rondom de auto, en beschikt deze over airbags? Ook kunnen er bepaalde veiligheidssystemen aanwezig zijn, zoals ABS (antiblokkeersysteem) of ESP (elektronisch stabiliteitsprogramma).

De kosten die je gaat maken

Het betalen voor een auto houdt nog niet op wanneer je de aankoopprijs hebt betaald. Dat is weliswaar een grote smak geld in één keer, maar daarna zijn er nog verschillende kosten waar je rekening mee moet houden. Denk bijvoorbeeld aan een autoverzekering: zodra het kenteken van de nieuwe auto op jouw naam staat, moet je direct zorgen dat je minimaal WA-verzekerd bent. Daarnaast betaal je maandelijks motorrijtuigenbelasting, en moet je voor je auto ieder jaar een APK-keuring plannen. Deze keuring moet je ieder jaar weer op tijd plannen, omdat je niet mag rondrijden met een auto waarvan de keuring is verlopen (of die niet is goedgekeurd).

Laatste test: de proefrit!

Ben je er helemaal zeker van dat de juiste auto nu voor je staat? Dan rest je nog één ding: maak een proefrit! Alleen als je zelf een ritje maakt, kom je erachter of de auto écht fijn rijdt. Let daarbij onder andere op de vering van de auto, of het schakelen soepel gaat, of alles het doet en of je goed zicht hebt als je om je heen kijkt. Neem gerust iemand mee bij de aankoop van je nieuwe auto, vooral als je weet dat deze persoon klaar kan staan met een kritische blik. Twee paar ogen zien meer dan één!

Heel veel succes met het kiezen van de perfecte eerste auto.

Een geslaagd idee!