Autorijles
Autorijles
Autorijles vanaf € 45,-
Autorijles vanaf € 45,-
Boek nu online je eerste rijles
Boek nu online je eerste rijles
Al meer dan 45 jaar
een begrip in de regio!
Al meer dan 45 jaar
een begrip in de regio!
Rijscholen:  Den Haag - Leiden - Zoetermeer - Delft - Rotterdam - Spijkenisse - Hellevoetsluis

Schrijf je nu in voor de online theoriecursus die begint op 15 april 2024

Goed op weg tijdens autorijlessen deel 2: 20 strepen en markeringen op de weg

Ken jij de betekenis van strepen op de weg? Belangrijk tijdens je autorijopleiding. De strepen en markeringen geven aan waar je mag rijden, wat de maximale snelheid is en of de baan afslaat of rechtdoor gaat.

Wij zetten de betekenis van de strepen op de weg voor je op een rij. Ontdek daarmee de betekenis van de 20 strepen en markeringen die je onderweg tegen kunt komen.

20 strepen en markeringen op de weg

• Pijlen op de weg
Pijlen op de weg geven aan waar de rijstrook heen leidt. Je vindt de markering in het midden van de rijstrook. Je bent verplicht de aangegeven rijrichting te volgen.
Doelgroepstroken op de autosnelweg
Deze stroken op de autosnelweg zijn alleen bestemd voor bijvoorbeeld vrachtverkeer en bussen. In andere voertuigen mag je er geen gebruik van maken.
Redresseerstroken
Een verharde strook naast de rijbaan, die je kunt gebruiken om te redresseren. Dit staat voor het terugkeren naar de hoofdrijbaan, als je uit koers bent geraakt.
Spitsstroken en vluchthavens
Een vluchtstrook waar je tijdens de spits en zodra dit met markering boven de weg is aangegeven gebruik van mag maken.
Wegreflectoren
Paaltjes met reflectoren, zowel links als rechts van de weg. Rechts met rode reflectoren en links met witte, zodat je de uiteinden van de weg ook in het donker en bij slecht weer kunt zien.
Haaientanden
Punten op het wegdek die aangeven dat je voorrang moet verlenen aan bestuurders op de kruisende weg. Haaientanden staan ook wel bekend als voorrangsdriehoeken.
Fietsstroken
Een doorgetrokken of onderbroken streep die een deel van de rijbaan markeert, speciaal voor fietsers. Vaak heeft het asfalt van de fietsstrook een rode kleur.
Busbanen en busstroken
Stroken waar het woord ‘BUS’ op is aangebracht. Alleen voor lijnbussen, autobussen en trams. Als er ‘LIJNBUS’ staat mag alleen de lijnbus er gebruik van maken.
Strepen op de weg en maximumsnelheid
Een dubbele witte middenstreep met groen ertussen (100km/u), dubbele witte streep zonder groen ertussen (80km/u), ontbrekende middenstreep (80km/u) of onderbroken kantstreep zonder middenstreep (60km/u) geeft de toegestane maximumsnelheid op die weg aan.
Verkeerstekens op het wegdek
Geboden en verboden, ter aanvulling van de verkeersborden. Het kan ook gaan om herinneringen aan de maximumsnelheid of andere omstandigheden.
Suggestiestroken
Een onderbroken of doorgetrokken streep doet een suggestie om te fietsen, maar is ook toegankelijk voor auto’s en bromfietsen. De streep heeft geen juridische status.
Verdrijvingsvlakken en puntstukken
Delen van de weg waar je niet op mag rijden, behalve als je een spitsstrook volgt of als je rechtmatig een busstrook volgt.
Voorsorteer- en uitrijstroken
Een strook die een verplichte rijrichting aanduidt. Je mag niet van voorsorteerstrook of uitrijstrook wisselen als je daar eenmaal op rijdt.
Markeringen
Strepen, pijlen en symbolen die het verkeer regelen, geleiden, waarschuwen of informeren. Beschikbaar in wit, geel, groen en blauw.
As-, kant- en deelstrepen op de weg
Strepen die de as, kant en delen van de weg markeren. Het kan gaan om onderbroken of doorgetrokken strepen.
Onderbroken streep
Strepen die met hun afmetingen aangeven of je binnen of buiten de bebouwde kom rijdt. 1 meter streep en 3 meter onderbreking staat voor de bebouwde kom, 3 meter streep en 9 meter onderbreking voor buiten de bebouwde kom.
Waarschuwingsstreep
Asstreep met een verhoogd risico, zoals die voor een gevaarlijk kruispunt of een onoverzichtelijke bocht.
Doorgetrokken streep
Streep die je niet mag overschrijden, behalve als die zich langs de rand van een rijbaanverharding bevindt.
Stopstrepen bij een stopbord
Streep die je verplicht om te stoppen voor een stopbord. Je dient voorrang te verlenen aan bestuurders op de kruisende weg.
Tijdelijke verkeerstekens op het wegdek
Strepen of markeringen tijdens werkzaamheden, die met hun gele kleur de tijdelijke situatie aangeven.

Alle strepen en markeringen: theoriecursus volgen

Wil je alle strepen en markeringen goed leren kennen? Tijdens onze theoriecursus komen ze allemaal aan bod, zodat het daar niet aan zal liggen tijdens jouw rijopleiding.
Tip: naast de markeringen op de weg ook de verkeersborden nog eens herhalen? Lees ons artikel over verkeersborden en hun betekenis.

 
Artikel 3 

Een geslaagd idee!