Helm verplicht op de snorfiets: wat zijn de regels vanaf 1 januari 2023?

Vanaf 1 januari 2023 geldt er een helmplicht voor alle snorfietsers en passagiers (www.rijksoverheid.nl). Het is vanaf dat moment verplicht om een helm te dragen, op snorfietsen die maximaal 25 kilometer per uur rijden. Het gaat om scooters met een blauwe kentekenplaat.

Tot nu toe gold er alleen voor snorfietsers in Utrecht en Amsterdam een helmplicht. Het was een proef, die geslaagd is. Dat betekent dat de verplichte helm voor snorfietsers vanaf 2023 voor iedereen in Nederland gaat gelden. 

€100 boete bij geen helm dragen

Iedereen die vanaf 1 januari 2023 geen helm draagt op een snorfiets riskeert een boete van €100. Het is een relatief hoge boete, om zoveel mogelijk mensen snel bewust te maken van het feit dat de helm verplicht is.

Uiteraard draag je de helm vooral voor je eigen veiligheid. De scooter die tot 25 kilometer per uur rijdt kan leiden tot gevaarlijke situaties, waarbij er makkelijk hoofdletsel kan ontstaan. Een helm beschermt het hoofd, als de helm voldoet aan de belangrijke richtlijnen en voorschriften die daarvoor gelden. 

 

Wat is een goedgekeurde helm?

Het is belangrijk om een goedgekeurde helm te dragen. Je hebt daarbij de keuze uit drie soorten helmen:

      • Integraalhelm (gesloten helm)
      • Jethelm (ook wel potjes-helm genoemd)
      • Systeemhelm (de voorkant wordt omhoog geschoven)

Je herkent een goedgekeurde helm voor een snorfiets aan een cirkel met de hoofdletter E erin. In dat geval voldoet de helm namelijk aan de Europese ECE-norm. Achter de E staat een cijfer. Ieder cijfer staat voor een EU-land. Het cijfer 4 betekent dat de helm in Nederland is goedgekeurd. Je vindt het ECE-label vaak aan de kinband of aan de binnenkant van de helm.

Je mag in Nederland ook rijden met een goedgekeurde speed-pedelec-helm. Die kun je herkennen aan de markering NTA 8776:2016.

Let op met een tweedehands helm

Wil je een tweedehands helm kopen? Dat is een voordelige keuze. Let wel goed op de kwaliteit.

Een gebruikte helm kan door een harde val of een ongeluk zijn beschadigd. Je loopt dan het risico dat de helm niet goed meer beschermd, waardoor je alsnog hoofdletsel oploopt als je valt of een aanrijding krijgt. Aan de buitenkant is daar vaak niets van te zien. Controleer daarom altijd de binnenwand van de helm. Als de binnenwand beschadigd is kun je de helm beter niet gebruiken. Dus is jouw eigen helm beschadigd? Koop ook in dat geval een nieuwe helm.

 

Veiliger op de scooter met een helm

De helmplicht in Amsterdam en Utrecht heeft laten zien dat het aantal ongevallen met snorfietsen dat leidt tot (hoofd)letsel is afgenomen. Het verbetert de veiligheid onderweg. Schaf op tijd een helm aan, om te voorkomen dat je een boete van €100 krijgt. 

Een geslaagd idee!