Autorijles
Autorijles
Autorijles vanaf € 45,-
Autorijles vanaf € 45,-
Boek nu online je eerste rijles
Boek nu online je eerste rijles
Al meer dan 45 jaar
een begrip in de regio!
Al meer dan 45 jaar
een begrip in de regio!
Rijscholen:  Den Haag - Leiden - Zoetermeer - Delft - Rotterdam - Spijkenisse - Hellevoetsluis

Op 1 juli 2024 begint onze online theoriecursus, schrijf je nu in !

Hoe bereid jij je voor op een lange autorit?

Als je (voor het eerst) een lange reis maakt met de auto, moet je natuurlijk goed voorbereid zijn. Je moet de reis zo fit en veilig mogelijk doorkomen, en dat betekent dat je goed voor jezelf moet zorgen. In dit artikel geven we je tips om die autorit zo soepel mogelijk te laten verlopen!

 

Hoe blijf je fit en wakker tijdens een lange reis?

Rijd de afstand in delen, en wissel af met een andere bestuurder wanneer je kunt. Zo voorkom je dat je minder alert of heel slaperig wordt tijdens je rit. Zeker met lange stukken rechtdoor rijden, kan de tocht namelijk erg saai worden. En dan is je aandacht al snel op andere dingen gevestigd, waardoor je misschien minder veilig rijdt. Een muziekje in de auto kan daar goed tegen helpen.

Neem voldoende pauzes en kies desnoods voor een overnachting

Of je nu kunt wisselen of niet: neem voldoende pauzes. Gun je ogen wat rust, drink voldoende water en maak een wandelingetje op een parkeerplaats om even je benen te strekken. Wanneer je een reis maakt van bijvoorbeeld 24 uur, kan het sowieso slim zijn om een overnachting te overwegen. Je hebt dan zo’n grote pauze gehad dat je de volgende dag weer heerlijk uitgerust op pad kunt. Bovendien geldt dit dan voor heel je reisgezelschap, omdat niemand in de auto hoeft bij te slapen.

Welk eten en drinken neem je mee?

Het is verstandig om een koelbox mee te nemen, zodat je af en toe kunt genieten van een koude drank of bijvoorbeeld een frisse salade. Zorg voor een goede mix tussen gezonde voeding (een banaan kan je doorgaans veel energie geven) en snacks, zodat je gevarieerd blijft eten onderweg en ook zo fit mogelijk aankomt.

Andere handige tips

  • Draag comfortabele kleding, maar ga niet rijden met slippers. In sommige landen is dit niet toegestaan, en kun je behoorlijk in de problemen raken als je betrokken raakt bij een verkeersongeval.
  • Verlaat je de auto voor een paar uur? Neem belangrijke papieren en waardevolle spullen mee. Dieven weten kostbare spullen zo te vinden in je auto, ook als je ze afschermt met bijvoorbeeld een handdoek!
  • Vertrouw niet blind op je navigatiesysteem, maar zorg ook voor een werkende telefoon (met evt. ook navigatie) en misschien zelfs een papieren kaart van het gebied waarin je rijdt. Je wil niet voor verrassingen komen te staan als je GPS het plotseling begeeft.
  • Neem de reservesleutel van je auto mee op vakantie, en laat die bijv. in je hotelkamer zodat je op twee verschillende plekken een autosleutel hebt liggen.

Een geslaagd idee!