Autorijles
Autorijles
Autorijles vanaf € 45,-
Autorijles vanaf € 45,-
Boek nu online je eerste rijles
Boek nu online je eerste rijles
Al meer dan 45 jaar
een begrip in de regio!
Al meer dan 45 jaar
een begrip in de regio!
Rijscholen:  Den Haag - Leiden - Zoetermeer - Delft - Rotterdam - Spijkenisse - Hellevoetsluis

Schrijf je nu in voor de online theoriecursus die begint op 27 mei 2024

In de file: waar moet je op letten?

Stel je voor, je gaat in de zomer lekker naar het strand of je gaat in de winter een eind rijden voor je eerste skivakantie. Dan houdt dat soms in dat je in de file komt te staan, omdat je in de vakantieperiode of op drukke momenten moet gaan rijden. Waar hou je dan allemaal rekening mee, en wat moet je sowieso bij je hebben? Wij geven je graag tips!

 

Zorg ervoor dat je motor niet oververhit raakt

Als je op een bloedhete dag in de file komt te staan, is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat je motor niet oververhit raakt. Bij de wat oudere auto’s zul je daar iets meer moeite voor moeten doen dan als je een nieuwere auto rijdt. Dit kun je allemaal doen om een oververhitte motor te voorkomen:

  • Check van tevoren het koelvloeistofpeil en vul bij als dat nodig is;
  • Check ook het koelsysteem op lekken, terwijl je het koelvloeistofpeil checkt;
  • Houd tijdens het rijden de temperatuurmeter in de gaten, zodat je direct actie kunt ondernemen als de motor te heet wordt;
  • Kun je niet stoppen, maar wordt de motor toch te heet? Zet dan als eerste je airco uit. De airconditioning is een functie die doorgaans veel van je motor vergt;
  • Zet dan de blower heel hard aan met de temperatuur zo hoog mogelijk, zodat de hitte van de motor wordt verspreid. Richt de roosters zoveel mogelijk naar buiten en doe de ramen open, zodat de hitte naar buiten kan.
  • Als je in de file staat, kun je je motor uitzetten en het contactslot weer terugdraaien naar contactstand. De blower blijft dan de hitte verspreiden. Hou goed in de gaten wanneer het verkeer gaat rijden, zodat je de motor op tijd weer aan kunt zetten.

Nog een tip: je bent in een noodsituatie misschien geneigd om water bij je koelvloeistof te doen, om de motor zo snel mogelijk af te koelen. Gebruik hier nooit koud water voor! Als het koude water in contact komt met de verhitte motor, kan je motorblok namelijk openbarsten. Gebruik dus alleen water op kamertemperatuur

 

Neem voldoende proviand mee voor onderweg

Mocht je vast komen te staan, dan is het heel verstandig om wat te eten en voldoende water bij je te hebben. Als je te lang zonder eten of drinken zit in een warme auto, kun je je behoorlijk flauw gaan voelen en dat is natuurlijk niet de bedoeling!

Zorg dat je telefoon is opgeladen en dat je het nummer van pechhulp bij de hand hebt

Van tevoren je telefoon opladen is natuurlijk altijd goed, maar wat doe je als je nog wel even onderweg bent en je komt in de file te staan? Onze tip: overweeg het aanschaffen van een Powerbank. Deze heb je in verschillende prijscategorieën, zodat er altijd wel eentje voor je tussenzit. Een Powerbank laad je thuis van tevoren op, en daarmee kun je eenmaal onderweg je telefoon weer van stroom voorzien. Alsof je een extra accu meeneemt. Zorg er ook voor dat je een aantal noodnummers bij de hand hebt, bij voorkeur op papier. Als jouw telefoon leeg is, dan heb je de nummers in ieder geval bij de hand als je met de telefoon van een ander kunt bellen!

 

Op wintersport? Neem extra kleding en dekens mee

Als je op wintersport gaat en je moet door koude gebieden rijden, is het verstandig om extra kleding en eventueel wat dekens mee te nemen. Mocht je ergens stil komen te staan, dan ben je in ieder geval goed voorbereid op de lage temperaturen.

Een geslaagd idee!