Is een auto met innovatieve veiligheidssystemen ook echt veiliger?
Auto’s krijgen steeds meer (actieve) veiligheidssystemen, waarmee ze jou als bestuurder helpen. Ook in onze moderne lesauto’s heb je de beschikking over rijbaanassistentie, slimme grootlichtvoorzieningen, ABS en andere technologieën die het verkeer veiliger maken.
Maar, maken die systemen jou een betere bestuurder en dragen ze bij aan de veiligheid op de weg? Alle voorzieningen zorgen soms voor een gevoel van veiligheid, terwijl dat in de praktijk misschien niet het geval is.
(Schijn)veiligheid
Er gaan stemmen op dat de extra veiligheidssystemen leiden tot meer onveilig gedrag door weggebruikers. Daar kunnen we jou tijdens de lessen natuurlijk goed op wijzen, maar op het andere verkeer hebben we geen invloed.
Er lijkt soms sprake te zijn van risico-compensatie. Bestuurders op winterbanden nemen in de winterperiode meer risico, bijvoorbeeld als ze op sneeuw rijden. Bovendien leiden nieuwe technologieën ervoor dat bestuurders zelf minder goed opletten, omdat ze vertrouwen op de systemen die ingrijpen als het mis dreigt te gaan.
In oudere auto’s is sprake van minder isolatie, waardoor het motorgeluid beter te horen is. Een direct effect daarvan is dat bestuurders langzamer rijden, dan wanneer ze door uitstekende isolatie nauwelijks iets horen van het motorvermogen dat ze gebruiken. Je bent je minder bewust van de snelheid en het gedrag op de weg, waardoor de veiligheid niet per sé toeneemt.
De innovatieve veiligheidssystemen dragen bij aan de veiligheid op de weg, maar zitten tegelijkertijd de noodzaak om zelf goed op te letten in de weg. Tijdens jouw rij-opleiding in Den Haag en omstreken letten wij daar natuurlijk goed op, maar het is belangrijk om ook als je jouw rijbewijs eenmaal hebt kritisch te blijven.
Veilig autorijden: onze 3 belangrijkste tips
Vind je het belangrijk om veilig te blijven autorijden, ondanks alle actieve hulpsystemen die er beschikbaar zijn? We hebben onze 3 belangrijkste tips voor je op een rij gezet:
- Let op je snelheid
Adaptive Cruise Control rijdt heerlijk ontspannen, maar weet je nog hoe snel je rijdt? De impact van een ongeluk hangt sterk af van jouw snelheid. Onderzoek door de SWOV toont aan dat een hogere snelheid leidt tot ernstiger letsel, dus let ook zelf goed op hoe hard je eigenlijk rijdt. - Houd voldoende afstand
Houd voldoende afstand, bijvoorbeeld door rekening te houden met de weersomstandigheden. Is het regenachtig of ligt er sneeuw? De remweg wordt langer, iets waar de systemen niet altijd rekening mee kunnen houden. - Word geen slaaprijder
Zorg dat je wakker blijft in de auto, door niet te lang achter elkaar te blijven rijden. Merk je dat je vermoeid raakt? Een kop koffie kan helpen, of vraag iemand anders het stuur over te nemen. Daarmee voorkom je gevaarlijke situaties op de weg.
Benieuwd hoe wij in onze rijlessen gebruik maken van de actieve veiligheidssystemen in onze moderne lesauto’s? Neem contact met ons op, net als bij andere vragen over onze rijlessen en hoe wij jou helpen om veilig op weg te gaan.