Keuring rijbewijs
Bij een keuring wordt gekeken of je nog recht hebt op het behouden of het verlengen van je rijbewijs. Een keuring kan om verschillende redenen plaatsvinden. Zo is er een medische keuring rijbewijs, die voor bestuurders van 75 jaar of ouder iedere 5 jaar plaatsvindt. Ook is er een keuring voor mensen die hun rijbewijs C (vrachtwagen) of D (bus) willen verlengen. Daarnaast wordt de rijgeschiktheid getest voor mensen met een handicap of beperking. Zo vindt er bijvoorbeeld een keuring van het rijbewijs plaats voor mensen met adhd. De periodieke herkeuring van het rijbewijs voor mensen met adhd komt echter te vervallen. In individuele gevallen kan de specialist na 3 of 5 jaar herkeuring adviseren.
Rijtesten
Een rijtest wordt afgenomen om te kijken of er op een verantwoorde manier wordt gereden. Rijtesten zijn onderdeel van de keuring van het rijbewijs. Door een rijtest te doen kan een deskundige bekijken of je (nog) rijgeschikt bent. Rijtesten zijn er voor oudere mensen die willen weten of ze nog op een verantwoorde manier kunnen rijden. Rijtesten zijn er ook voor mensen die hun rijbewijs zijn kwijtgeraakt. Met het puntenrijbewijs kun je punten verliezen bij bepaalde overtredingen. Wanneer je 3 punten bent verloren, raak je je rijbewijs kwijt. Deze kun je weer terugkrijgen door middel van een rijtest.
Keuring rijbewijs ouderen
Zoals eerder genoemd is het voor personen van 75 jaar of ouder, die in het bezit willen blijven van hun rijbewijs, verplicht om iedere 5 jaar een keuring te ondergaan. Het rijbewijs blijft dan 5 jaar geldig, waarna er weer een rijbewijs keuring zal plaatsvinden. Voordat u deelneemt aan deze keuring is het verstandig een opfriscursus ouderen te doen. Hiermee vergroot u de kans dat u snel en soepel slaagt voor de keuring en nog vele jaren veilig kunt blijven rijden.