Let op: na 2x zakken voor je rij-examen moet je 10 weken wachten

Het CBR voerde onlangs een nieuwe regel in. Daardoor moet je 10 weken wachten om opnieuw rijexamen te doen, nadat je twee keer bent gezakt. Dit moet de wachttijden voor alle kandidaten verkorten. Het betekent aan de andere kant dat je lang moet blijven lessen om bij te blijven, als het helaas twee keer niet lukt om te slagen.

Bij RijTempo bereiden we je zo goed mogelijk voor op het rijexamen. We plannen het examen, en zorgen ervoor dat je daar zo ontspannen mogelijk mee kunt starten. Dat maakt de kans dat je slaagt zo groot mogelijk. Als je toch zakt helpen we je graag om het nieuwe rijexamen bij het CBR voor je in te plannen. Uiteraard houden we daarbij rekening met de nieuwe regel.

Nieuwe regel sinds 1 december 2022

Het CBR krijgt enorm veel aanvragen voor rijexamens, dus de wachttijd is lang. Om de drukte een beetje te verlichten en het landelijke slagingspercentage wat omhoog te krijgen, voerde het CBR de nieuwe regel in. Het betekent in de praktijk dat iedereen die twee keer zakt voor het examen vervolgens 10 weken moet wachten om opnieuw af te rijden.

CBR vindt het noodzakelijk om de beschikbare ruimte zo eerlijk mogelijk te verdelen en creëren met deze maatregel tijdelijk meer ruimte voor examenkandidaten die voor het eerst afrijden of één keer gezakt zijn. Het betekent dat je minimaal 10 weken lang extra voorbereidingstijd hebt om rijlessen te blijven volgen. Alleen op die manier houd je jouw vaardigheden op peil, zodat je de volgende keer een goede kans maakt om wel te slagen.

Afrijden als je er klaar voor bent

Bij RijTempo vinden we de maatregel bijzonder. Standaard zorgen we er al voor dat je pas rijexamen zal doen als je daar klaar voor bent. We zorgen er tijdens de autorijopleiding (https://rijtempo.nl/autorijbewijs/autorijopleiding) namelijk voor dat je alle onderdelen goed onder de knie hebt. Pas als je goed zelfstandig kunt rijden, en voldoet aan de eisen die het CBR stelt laten we je afrijden. Zo maak je een zo groot mogelijke kans om in één keer te slagen. En twijfel je zelf over bepaalde vaardigheden? Dan helpen we je die nog beter onder de knie te krijgen. Bespreek met je instructeur om een tussentijdse toets te doen. Lees erover in deze blog:https://rijtempo.nl/tussentijdse-toets. Zo kun je met vertrouwen naar het CBR gaan, en loop je veel minder risico om één of twee keer te zakken.

4 weken wachten na eerste keer zakken

Ook één keer zakken leidt namelijk al tot een verplichte wachttijd bij het CBR. Je moet in dat geval minimaal 4 weken wachten, voordat je opnieuw examen mag doen. In de praktijk levert dat gelukkig geen problemen op. De wachttijd is door de drukte in de meeste gevallen al langer. Daarom plannen we het volgende examen meteen voor je in, mocht je onverhoopt toch niet meteen slagen.

Afgebroken examens

De minimale reserveringstermijn van 15 weken blijft wel bestaan voor examens die vanwege de verkeersveiligheid door een examinator worden afgebroken. Deze maatregel kan al bij het eerste of tweede examen worden opgelegd. Jaarlijks wordt een rijexamen ongeveer 3000 keer afgebroken, omdat het te gevaarlijk is voor de examinator en andere weggebruikers om het examen af te maken.Het CBR evalueert de tijdelijke maatregel periodiek en bespreekt de uitkomsten met de KRV. Omdat de maatregel per 1 december wordt aangepast zal een nieuwe evaluatie in het eerste kwartaal van 2023 plaatsvinden.

Een geslaagd idee!