Autorijles
Autorijles
Autorijles vanaf € 45,-
Autorijles vanaf € 45,-
Boek nu online je eerste rijles
Boek nu online je eerste rijles
Al meer dan 45 jaar
een begrip in de regio!
Al meer dan 45 jaar
een begrip in de regio!
Rijscholen:  Den Haag - Leiden - Zoetermeer - Delft - Rotterdam - Spijkenisse - Hellevoetsluis

Op 1 juli 2024 begint onze online theoriecursus, schrijf je nu in !

Gezondheidsverklaring (voorheen eigen verklaring)

Als je wil beginnen aan rijlessen en je hebt je er al een beetje in verdiept, heb je vast al eens van de term ‘eigen verklaring’ gehoord. Het kan ook zijn dat dit je juist niet bekend voorkomt! Wij leggen je graag uit wat een eigen verklaring is en waar je die voor nodig hebt. Allereerst is het belangrijk om te weten dat de naam van de eigen verklaring onlangs is veranderd: het heet nu de gezondheidsverklaring. We zullen het in dit artikel dan ook hebben over de gezondheidsverklaring.

Iedereen die een rijexamen wil afleggen, moet over een ingevulde gezondheidsverklaring beschikken. Kort gezegd is dit een lijst met vragen over je lichamelijke en geestelijke gesteldheid. Heb je bijvoorbeeld ADHD, of ben je slechtziend, dan vul je dat in op dit formulier. Het is erg belangrijk dat je de vragen altijd eerlijk beantwoordt. Doe je dat niet, dan ben je niet alleen strafbaar, maar dan loop je ook het risico dat je bijvoorbeeld problemen krijgt met je verzekering wanneer je betrokken raakt bij een ongeluk. De vragen zijn te beantwoorden met ‘ja’ en ‘nee’, waarbij ‘nee’ eigenlijk steeds betekent dat je ergens niet mee te maken hebt. Voorbeelden van vragen die je kunt tegenkomen: 

  • Kunt u een arm, een hand of uw vingers niet of beperkt gebruiken?
  • Wordt u behandeld voor inwendige ziekten, zoals hart- en vaatziekten, verhoogde bloeddruk, nierziekte of longziekte?
  • Bent u onder behandeling (geweest) voor een psychiatrische stoornis, hersenziekte of ziekte van het zenuwstelsel?

Als je overal 100 procent eerlijk ‘nee’ op kunt antwoorden, dan kun je eigenlijk zonder problemen doorgaan met je lessen en het uiteindelijke praktijkexamen.

 

Wat als je ‘ja’ invult?

Beantwoord je één of meerdere vragen met ‘ja’, dan loopt het allemaal iets anders en is de procedure iets uitgebreider. Afhankelijk van het gemelde gebrek moet je misschien je behandelend arts om een aantekening vragen, of wordt je door het CBR doorverwezen naar een onafhankelijk arts. Je kunt de gezondheidsverklaring ook in dit geval online invullen, maar de kans is groot dat het langer duurt voordat je examenaanvraag ingediend mag worden.

Het kan ook nog zijn dat het CBR je doorstuurt naar een specialist voor een consult. De kosten zijn dan voor eigen rekening. Zodra alle gegevens binnen zijn, wordt door het CBR bepaalt of je geschikt bent om aan het verkeer deel te nemen. Het komt echter niet vaak voor dat dit niet het geval is! Zelfs met bepaalde handicaps of stoornissen zijn er maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat je mee kunt doen in het verkeer.

 

Invullen en betalen

Sinds 1 november 2017 is het zo dat je een gezondheidsverklaring alleen nog zelf bij het CBR kunt indienen. Eerder kon dat ook door de rijschool worden gedaan. Voor de gezondheidsverklaring moet je betalen. Wil je jezelf veel tijd besparen? Vul dan zelf je gezondheidsverklaring in en betaal deze via Mijn CBR. Je kunt de gezondheidsverklaring kan echter alleen zelf insturen als je alle antwoorden op het formulier met ‘nee’ kunt beantwoorden. Zijn er antwoorden bij die je met “ja” beantwoord, dan moet je eerst langs je arts (huisarts) om een verklaring op te vragen. Vervolgens moet alles via de post opgestuurd worden naar het CBR.

Let op: als je je gezondheidsverklaring niet indient, is reservering van het examen niet mogelijk.

Wil je meer weten over de gezondheidsverklaring voor je aan je rijlessen begint? Neem dan contact op met je rijschool! Bij Verkeersschool Tempo informeren we je altijd zo goed mogelijk over de gang van zaken als je bij ons komt rijden.

 

Klik hier om de PDF gezondheidsverklaring aanvragen te downloaden

 

Een geslaagd idee!