Autorijles
Autorijles
Autorijles vanaf € 45,-
Autorijles vanaf € 45,-
Boek nu online je eerste rijles
Boek nu online je eerste rijles
Al meer dan 45 jaar
een begrip in de regio!
Al meer dan 45 jaar
een begrip in de regio!
Rijscholen:  Den Haag - Leiden - Zoetermeer - Delft - Rotterdam - Spijkenisse - Hellevoetsluis

Op 9 september 2024 begint onze online theoriecursus, schrijf je nu in !

Rijlessen: vergelijk jezelf niet met een ander!

‘Mijn nichtje mocht na twintig rijlessen al examen doen, waarom heb ik nu al dertig lessen gehad en nog niets over mijn examen gehoord?’ ‘De buurjongen haalde in tien dagen zijn rijbewijs, waarom kreeg ik te horen dat ik beter meer lessen kon nemen?’ Misschien komen dit soort vragen je bekend voor, omdat je ze wel eens aan jezelf hebt gesteld. Maar wist je dat onderling vergelijken met je familieleden of je vrienden helemaal geen zin heeft? En wist je dat het aantal rijlessen dat je neemt helemaal niets zegt over hoe ‘goed’ je bent in het verkeer? Wij leggen je graag uit welke factoren allemaal kunnen bepalen hoeveel rijlessen je nodig hebt, en waarom het vergelijken met anderen je alleen maar tegen zal werken. 

Wat speelt allemaal mee?

Zenuwen: als je erg zenuwachtig bent of het gevoel hebt dat je onder druk staat, ga je over het algemeen minder goed presteren. Je ziet misschien dingen over het hoofd, vindt het moeilijk om bepaalde situaties goed te overzien en weet misschien niet alle instructies doeltreffend op te volgen. Voor sommige mensen kan het even duren voor deze zenuwen weg zijn. Bovendien kunnen de zenuwen tijdens een examen weer heel sterk naar voren komen. Ben je erg zenuwachtig, bespreek dit dan met je rij-instructeur zodat je hier samen goed op in kunt spelen. 

Leeftijd: over het algemeen heb je een groter gevoel voor verantwoordelijkheid als je wat ouder bent, bovendien heb je dan waarschijnlijk ook meer ervaring in het verkeer (bijvoorbeeld op de fiets of de brommer). Dit kan ervoor zorgen dat je het autorijden sneller oppikt.

Ervaring: er zijn mensen die ergens al wat ervaring hebben opgedaan, door bijvoorbeeld oefenen of eerdere rijlessen. Als je al eens aan rijlessen begonnen bent maar moest stoppen vanwege omstandigheden, zul je er gemakkelijker weer in komen als je weer begint. Dan heb je dus waarschijnlijk (de tweede keer) minder lessen nodig. 

Rij-instructeur: de ene instructeur is natuurlijk de andere niet. De één is misschien wat sneller met jou in het diepe gooien, waar de ander het misschien wat liever op safe speelt. Dit geldt ook voor de weg naar het examen toe. Is je instructeur er nog niet helemáál van overtuigd dat je je weg vindt op de snelweg, dan zal deze misschien nog een paar lessen extra willen oefenen. Dit kan ervoor zorgen dat je iets later je examen mag doen dan je misschien gedacht of gehoopt had. 

 

Waarom niet vergelijken?

Iedereen is anders en iedereen heeft andere talenten. Wanneer je jezelf teveel met anderen gaat vergelijken en je daarbij ‘aan het kortste eind trekt’, loop je het risico dat je gedemotiveerd raakt en onzeker wordt. Dit zit dan weer jouw eigen leerproces in de weg. Het is dus verstandig om je lekker op je eigen lessen te concentreren. Houd het moment dat jij je rijbewijs in ontvangst mag nemen in je achterhoofd, want daar doe je het allemaal voor! Of je er dan twintig of veertig lessen over gedaan hebt, maakt op dat moment niet meer uit. 

Een geslaagd idee!