Autorijles
Autorijles
Autorijles vanaf € 45,-
Autorijles vanaf € 45,-
Boek nu online je eerste rijles
Boek nu online je eerste rijles
Al meer dan 45 jaar
een begrip in de regio!
Al meer dan 45 jaar
een begrip in de regio!
Rijscholen:  Den Haag - Leiden - Zoetermeer - Delft - Rotterdam - Spijkenisse - Hellevoetsluis

Schrijf je nu in voor de online theoriecursus die begint op 4 maart of 15 april 2024

Rijden bij gladheid en sneeuw: belangrijke tips!

We hebben onlangs weer even ervaren hoe het winterse weer zich kan laten zien in Nederland. Twee dagen lang was het land in rep en roer en waren veel wegen slecht begaanbaar. Sommige mensen bleven expres thuis en gooiden de plannen even om, terwijl er ook berichten waren van rij-instructeurs die juist met hun leerlingen op pad gingen. Onder het mom van 'hebben ze gelijk het ergste gehad'. Ergens is dat waar, omdat je natuurlijk direct leert hoe je met deze extreme weersomstandigheden kunt omgaan. Voor wie die dag niet op pad is geweest, hebben we enkele tips: rijden bij gladheid en/of sneeuw vereist namelijk een voorzichtige aanpak!

Tip 1: geef niet te veel gas, ook bij het optrekken

Stel: je probeert van een parkeerplaats af te rijden, maar het is spekglad en je hebt weinig grip. Als je weinig ervaring hebt, ben je dan misschien geneigd om veel gas te geven zodat je het optrekken een beetje afdwingt. Helaas werkt het bij gladheid eigenlijk andersom. Je loopt dan het risico dat je je banden zich dieper in de sneeuw ingraven, of dat je volledig wegglijdt. Trek rustig op, geef niet te veel gas en laat rustig de koppeling opkomen. Je zult zien dat het dan veel beter gaat.

Het kan soms ook helpen om eventuele veiligheidssystemen (zoals ESC/ESP) bij het wegrijden even uit te zetten. De correcties die dergelijke systemen hebben, maken het wegrijden in de sneeuw namelijk moeilijker. Als je eenmaal rijdt, zet je dan de systemen direct weer aan.

Tip 2: probeer zo ver mogelijk vooruit te kijken

Vooral als je het erg spannend vindt, is het slim om zo ver mogelijk vooruit te kijken. Je volgt dan vaak vanzelf de lijn die je voor ogen hebt. Hiervoor moet je natuurlijk wel voldoende afstand hebben van de bestuurder voor je.

Tip 3: wees zuinig met remmen

In sommige gevallen is het beter om niet te remmen, terwijl je dat bij normale weersomstandigheden wel zou doen. In bochten bijvoorbeeld is het, wanneer het glad is, beter om vaart te minderen in plaats van te remmen. Mocht je in een bocht terechtkomen waarvan je bang bent dat je 'eruit vliegt', trek dan niet ineens heel hard aan je stuur. Laat de auto glijden en draai rustig je stuur in de juiste richting. Je gaat dan gelijk de goede kant weer op zodra je grip hebt.

Wees alert en voorzichtig

Naast bovengenoemde tips is het met gladheid en sneeuw altijd verstandig om rustig aan te doen, en alert te blijven. Neem wat meer afstand op je voorganger, zorg ervoor dat je auto in goede conditie is en rijd met aangepaste snelheid. Overweeg ook om winterbanden te nemen, deze zorgen voor een kortere remweg. Toch zijn winterbanden geen garantie voor een soepele rit bij extreme gladheid en sneeuwval, blijf dus altijd op je hoede!

Met bovenstaande tips kom je als het goed is al een heel eind. Natuurlijk kan jouw ervaren rij-instructeur altijd zorgen voor handige tips en oefeningen als het gaat om rijden bij slecht weer. Succes!

 

Een geslaagd idee!