Autorijles
Autorijles
Autorijles vanaf € 45,-
Autorijles vanaf € 45,-
Boek nu online je eerste rijles
Boek nu online je eerste rijles
Al meer dan 45 jaar
een begrip in de regio!
Al meer dan 45 jaar
een begrip in de regio!
Rijscholen:  Den Haag - Leiden - Zoetermeer - Delft - Rotterdam - Spijkenisse - Hellevoetsluis

Schrijf je nu in voor de online theoriecursus die begint op 4 maart of 15 april 2024

‘s Nachts rijden: waar houd je rekening mee?

‘s Nachts rijden houdt in dat je met heel andere verkeersomstandigheden te maken krijgt dan overdag. Niet iedereen vindt het even makkelijk om in het donker te rijden, of met slecht weer. Wanneer je zicht wordt beperkt door een donkere lucht (al dan niet in combinatie met mist of regen), moet je met bepaalde zaken rekening houden. In dit artikel zetten we wat aandachtspunten voor je op een rij.

Slaperigheid

Rijd je op een tijdstip waarop je normaal gesproken lekker in bed ligt? Zorg er dan voor dat je niet slaperig wordt in de auto. Als het in de auto behaaglijk warm is en je hebt rustige muziek aangezet, dan is de kans groot dat het moeilijk is om je te blijven concentreren op de weg. Kun je niet anders dan ‘s nachts rijden? Zet dan het achterste raam een beetje open voor wat frisse lucht, of zet de airconditioning op een koelere stand.

Slecht zicht: nachtblind?

Sommige mensen vinden het heel lastig om in het donker goed te kunnen zien. Als dit ergere vormen aanneemt, of als je merkt dat je daardoor ‘s avonds of ‘s nachts helemaal niet kunt rijden, kan het slim zijn om contact op te nemen met een oogspecialist. Er kan dan namelijk sprake zijn van (gedeeltelijke) nachtblindheid. Van nachtblindheid hoef je niet alleen tijdens het rijden last te hebben, het kan ook andere aspecten van je dagelijkse leven goed in de weg staan. Nachtblindheid kan erfelijk zijn, maar het kan ook ontstaan door een tekort aan vitamine A.

Rust op de weg

Heerlijk, geen drukte op de weg. Wist je dat dit echter ook een valkuil kan zijn? Veel mensen gaan op rustige wegen (vaak ook midden in de nacht) juist harder en minder voorzichtig rijden, waardoor er risico ontstaat op een ongeluk. Hoe rustig het ook is, houd de verkeersregels in acht en blijf alert.

Tegenliggers

‘s Avonds of ‘s nachts kunnen tegenliggers je tijdelijk verblinden. Komt er een tegenligger tegemoet, houd dan je ogen op de weg gericht en kijk niet direct in de koplampen van de tegemoetkomende auto. Wanneer je dat wel doet, krijg je waarschijnlijk vlekken te zien die pas na enkele seconden weer wegtrekken.

Groot licht

Als je op een lange, rechte weg rijdt in het donker, kan het slim zijn om groot licht te voeren. Je maakt de situatie voor jezelf een stuk overzichtelijker. Zodra je ziet dat er een tegenligger aankomt, moet je het groot licht weer uitzetten. Groot licht van een tegenligger is hinderlijk, het leidt af en het kan zorgen dat je schrikt of de weg voor je tijdelijk niet goed ziet.

Slecht weer in de nacht

Een donkere nacht is voor veel mensen al niet prettig, maar als daar ook nog eens een stevige regenbui bij komt kan je zicht behoorlijk worden beperkt. Ons advies: zorg voor voldoende afstand tussen jou en de auto voor je, want door het slechte zicht is het ook minder goed in te schatten hoe dicht je op je voorganger zit. Rijd niet te snel en houd ook extra rekening met fietsers en andere weggebruikers die mogelijk minder goed zien op de weg.

 

Een geslaagd idee!