Autorijles
Autorijles
Autorijles vanaf € 45,-
Autorijles vanaf € 45,-
Boek nu online je eerste rijles
Boek nu online je eerste rijles
Al meer dan 45 jaar
een begrip in de regio!
Al meer dan 45 jaar
een begrip in de regio!
Rijscholen:  Den Haag - Leiden - Zoetermeer - Delft - Rotterdam - Spijkenisse - Hellevoetsluis

Schrijf je nu in voor de online theoriecursus die begint op 27 mei 2024

Rijden met slecht weer of in het donker: spannend?

Griezel jij ook zo van het idee van autorijden in dikke mist, tijdens hevige regenval of middenin een sneeuwbui? Dan ben jij zeker niet de enige! Veel leerlingen van rijscholen, maar ook mensen die al heel lang geleden hun rijbewijs hebben gehaald, ervaren een gevoel van spanning wanneer zij tijdens bepaalde weersomstandigheden de weg op moeten. Dit geldt overigens niet alleen voor invloeden van het weer: er zijn ook veel mensen die het eng vinden om ‘s avonds of ‘s nachts te moeten rijden. Herken jij je in dit verhaal? Dan geven we je in dit artikel graag enkele tips die je kunnen helpen, om goed voorbereid in de auto te stappen bij slecht weer of in het donker.

Oefenen, van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat!

Wanneer je je rijbewijs al gehaald hebt, wordt het misschien wat spannender om op de weg te gaan oefenen in situaties die je eng vindt. Als je nog je rijlessen volgt, kun je optimaal gebruikmaken van de planning van je instructeur! Ben jij zo iemand die graag op dinsdag- en donderdagmiddag lest, omdat je dan lekker vroeg vrij bent van school? Of heb jij een vast plekje op de zaterdagmorgen in de agenda voor je rijles? Dan is ons advies: probeer eens een andere dag en een ander tijdstip! Sowieso krijg je tijdens je lessen al te maken met diverse weersomstandigheden, maar als je op verschillende tijdstippen lest, kun je ook het verschil ervaren tussen rijden met daglicht en rijden in het donker. Ideaal dus! Bovendien kun je dan ook oefenen in drukke en minder drukke verkeerssituaties.

Vind je het spannend, om in het donker, op een drukke dag of tijdens een stortbui te gaan rijden? Vraag je rij-instructeur om advies en tips, zodat je goed voorbereid de weg op gaat.

Gebruik de middelen die je hebt, wanneer het mag

Stel, je vertrekt van huis en je krijgt te maken met zeer dichte mist. Als je door mist, sneeuwval of regen écht bijna niets kunt zien, mag je je mistlampen aan de voorkant aanzetten. Je kunt een richtlijn aanhouden van minder dan 200 meter zicht. Is de mist zo dicht dat je zicht beperkt is tot minder dan 50 meter? Dan mag je ook je mistlampen achter aanzetten. Let wel op, dit mag alleen bij mist en dus bijvoorbeeld niet bij regen! Wanneer je de mistlampen achter ten onrechte aanzet, veroorzaak je irritatie bij andere weggebruikers en riskeer je overigens ook een fikse boete. Je kunt buiten de bebouwde kom het hectometerpaaltje gebruiken (deze staat elke honderd meter langs de weg) om te bepalen of je zicht voldoende of onvoldoende is om je mistlampen te gebruiken.

Wanneer je in het donker rijdt, op een slecht verlichte verlaten weg, mag je grootlicht voeren. Je zult merken dat je dan ineens een stuk beter ziet! Je moet echter wel goed opletten: zodra je een tegenligger of een fietser in het vizier krijgt, moet het grootlicht weer worden uitgezet. Je kunt er anderen namelijk sterk mee verblinden en dat is natuurlijk heel gevaarlijk!

Behoefte aan meer tips of advies? Vraag je rij-instructeur om je uit te leggen wat je in de verschillende situaties moet doen!

 

Een geslaagd idee!