Autorijles
Autorijles
Autorijles vanaf € 45,-
Autorijles vanaf € 45,-
Boek nu online je eerste rijles
Boek nu online je eerste rijles
Al meer dan 45 jaar
een begrip in de regio!
Al meer dan 45 jaar
een begrip in de regio!
Rijscholen:  Den Haag - Leiden - Zoetermeer - Delft - Rotterdam - Spijkenisse - Hellevoetsluis

Schrijf je nu in voor de online theoriecursus die begint op 15 april 2024

Rijexamen doen op je 17e: waar moet je aan denken?

Als je 16 of 17 jaar oud bent, ben je vast op de hoogte van de nieuwe regels omtrent het behalen van je rijbewijs. Je weet dan vast al dat je, wanneer je 16,5 jaar oud bent, kunt beginnen met het volgen van rijlessen en dat je je rijexamen kunt doen op je 17e. Maar mag je dan hetzelfde als wanneer je je rijbewijs op je 18e of later zou behalen? Het antwoord op die vraag is helaas “Nee”. Maar dat wil niet zeggen dat je de weg niet op mag en niet kunt genieten van de vrijheid die het autorijden met zich meebrengt. In dit artikel leggen we precies uit wat je te wachten staat als je je rijbewijs haalt op je 17e. 

Eerste jaar begeleid rijden

Wanneer je 17 bent en je slaagt voor je rijexamen, gaat er een wereld voor je open. Je mag de weg op en zelf deel gaan uitmaken van het verkeer. Dit mag je echter nog niet helemaal alleen doen. Het eerste jaar, of in ieder geval tot je 18 jaar oud bent, moet er namelijk een coach met je meerijden. Wie dit is mag je zelf bepalen - je mag ook meerdere coaches aanstellen - maar de coach moet wel aan een aantal eisen voldoen.

De coach moet namelijk:

● in het bezit zijn van een Nederlands rijbewijs
● een begeleiderspas hebben
● minimaal 5 jaar zijn/haar rijbewijs hebben
● 27 jaar of ouder zijn
● geen veroordelingen hebben gehad voor verkeersovertredingen
● geen gedrags- of alcoholcursussen hebben gevolgd
● geen onderzoek naar rijvaardigheid of rijgeschiktheid hebben gehad
● geen verdovende middelen hebben gebruikt tijdens het begeleiden

Het lijkt op deze manier een hele waslijst, maar dat valt reuze mee.  Haal je op je 17e je rijbewijs, dan ontvang je ook automatisch je bromfietsrijbewijs. Hier kun je uiteraard wel zonder coach gebruik van maken!

Wil je meer weten over de regels in jouw specifieke situatie, of wil je direct starten met je rijles zodat ook jij je rijexamen kunt doen op je 17e? Neem dan contact met ons op! Wij vertellen je graag meer over de mogelijkheden. 

 

Een geslaagd idee!