Autorijles
Autorijles
Autorijles vanaf € 45,-
Autorijles vanaf € 45,-
Boek nu online je eerste rijles
Boek nu online je eerste rijles
Al meer dan 45 jaar
een begrip in de regio!
Al meer dan 45 jaar
een begrip in de regio!
Rijscholen:  Den Haag - Leiden - Zoetermeer - Delft - Rotterdam - Spijkenisse - Hellevoetsluis

Schrijf je nu in voor de online theoriecursus die begint op 15 april 2024

Lessen in het buitenland: wat zijn de verschillen?

Het klinkt misschien wel logisch, als we zeggen dat rijlessen in het buitenland soms anders gaan dan in Nederland. Maar waarom is dat zo, en waar worden die verschillen op gebaseerd? In dit artikel leggen we je uit welke verschillen je kunt tegenkomen en waarom die anders zijn dan in Nederland. 

Verschillen in leeftijd

In Nederland mag je op je achttiende alleen de weg op als je je autorijbewijs hebt gehaald. Je mag beginnen met rijlessen als je 16,5 bent, praktijkexamen doen als je zeventien bent maar tot je achttiende moet je dan begeleid in de auto zitten. Het begeleid rijden tot je achttiende is een regel die over het algemeen in de meeste landen gehanteerd wordt. Tot die tijd moet er een coach of ouder naast je zitten als je rijdt. Maar de leeftijden waarop je met rijlessen mag beginnen, kunnen wel sterk variëren per land. Of zelfs per staat, zoals in Amerika het geval is. In de ene staat mag je op je veertiende beginnen met rijlessen, terwijl dat in een andere staat op je zeventiende ‘pas’ mag. In Groot-Brittannië zijn er zelfs kinderen die op hun elfde al met rijlessen beginnen. Ieder land heeft een eigen visie op deze kwestie, waardoor de verschillen wat groter kunnen zijn. 

Verschillen in verkeersregels

Over het algemeen zullen verkeersregels hetzelfde zijn in het buitenland, maar gezien ze in Groot-Brittannië bijvoorbeeld aan de linkerkant van de weg rijden kun je je misschien voorstellen dat er uitzonderingen zijn. Verschillen in verkeersregels kunnen ervoor zorgen dat ook de rijlessen iets anders worden ingericht. 

Verschillen in het rijlessentraject

In Nederland is het zo dat je van begin tot eind je rijlessen volgt bij een rijschool. Als je (zonder iets van een voorlopig rijbewijs) op de openbare weg besluit te gaan oefenen, ben je strafbaar. Oók als er een familielid met rijbewijs naast je zit. In Amerika bijvoorbeeld kan dit heel anders gaan. Daar is het heel normaal om les te krijgen van familie of vrienden, en die lessen te combineren met lessen van een erkende rijschool. Je krijgt dan een ‘learning permit’ nadat je je theorie-examen hebt gehaald. Met dit permit mag je op de weg gaan oefenen met bijvoorbeeld één van je ouders. Je examen wordt wel altijd afgenomen door een erkende rijschool. Maar het aantal lessen dat je via een rijschool volgt, ligt in veel gevallen beduidend lager dan hier in Nederland. Uiteraard verschillen de regels hier ook weer per staat. 

Verschillende soorten auto’s 

Waar je in Nederland over het algemeen te maken zal krijgen met een handgeschakelde auto, zal het in sommige landen heel normaal zijn dat je standaard les krijgt in een automaat. Wanneer je met je Nederlandse rijbewijs in het buitenland gaat rijden of andersom, kan het verstandig zijn om hier rekening mee te houden. 

Een geslaagd idee!