Tekenen voor je rijbewijs?
Ben je in juli 2014 geslaagd voor je praktijkexamen? Dan is de kans zeer groot dat jij je handtekening hebt moeten zetten onder de verklaring van je examinator, waarin staat dat je geslaagd bent. Deze nieuwe regel is op 1 juli van dit jaar ingegaan, om te voorkomen dat er onterecht rijbewijzen worden uitgegeven voor uitslagen die verkeerd worden ingevoerd. Er wordt niet gegarandeerd dat de nieuwe maatregel foutieve examenuitslagen tegen gaat, maar dat is zeker wel de bedoeling. In dit artikel leggen we je er graag wat meer over uit, zodat je weet wat je te wachten staat en wat dat voor jou betekent.
Waarom deze maatregel?
Wat kun je verwachten van deze maatregel en wat moet jij ervoor doen? Eigenlijk vrij weinig. Ben je geslaagd, dan kijk je mee tijdens het invoeren van de resultaten en zet je daarna een handtekening om te bevestigen dat de mondelinge en schriftelijke uitslagen overeenkomen. Ben je gezakt, dan hoef je niets te doen.
Door de nieuwe regel in te voeren, hoopt minister Schultz van Haegen dat er minder fouten zullen worden gemaakt. Het is in het verleden namelijk weleens voorgekomen dat leerlingen, die eigenlijk gezakt waren, door een (schrijf)fout tóch een rijbewijs konden ontvangen. Ook zijn soms verkeerde categorieën op de rijbewijzen bijgeschreven. Door een leerling te laten meelezen en voor de uitslag te laten tekenen, hoopt men dit in de toekomst te voorkomen.
Het vooruitzicht
Wat betekent dit nu allemaal voor jou? Eigenlijk alleen dat je meer zekerheid hebt dat het juiste resultaat wordt doorgegeven. Het plaatsen van je handtekening is het enige wat je daarvoor hoeft te doen. De precieze uitwerking van de nieuwe regel moet nog worden vastgesteld en er kunnen nog aanpassingen worden gedaan, maar voor jou zal dit waarschijnlijk geen andere veranderingen inhouden.