Autorijles
Autorijles
Autorijles vanaf € 45,-
Autorijles vanaf € 45,-
Boek nu online je eerste rijles
Boek nu online je eerste rijles
Al meer dan 45 jaar
een begrip in de regio!
Al meer dan 45 jaar
een begrip in de regio!
Rijscholen:  Den Haag - Leiden - Zoetermeer - Delft - Rotterdam - Spijkenisse - Hellevoetsluis

Op 9 september 2024 begint onze online theoriecursus, schrijf je nu in !

Makkelijker gezegd dan gedaan: parkeergarages

Parkeren in een parkeergarage: omdat er tegenwoordig steeds meer van dit soort garages bij komen, ondergronds en boven de grond, is de kans zeer groot dat je er ooit eens mee te maken zult krijgen. De één rijdt met zijn auto moeiteloos de garage in en uit, terwijl een ander uren van tevoren al nerveus wordt. Tijdens je rijlessen zou je hier misschien een keer mee kunnen oefenen, maar wat als je je rijbewijs al hebt gehaald? Hoe ga je dan om met deze angstgevoelens? Wij geven je in het kader van ‘makkelijker gezegd dan gedaan’ graag wat tips die je hopelijk wat zekerder maken als je opziet tegen het parkeren in een parkeergarage.

Waarom kan het eng zijn?

Parkeren in een parkeergarage kan om verschillende redenen als spannend worden ervaren. Je kunt met diverse soorten faalangst te maken krijgen. Je kunt bijvoorbeeld zo zenuwachtig zijn (vaak tijdens examens) dat je je kennis ‘vergeet’. Dit heet cognitieve faalangst. Het kan echter ook zo zijn dat je vooral bang bent voor wat andere mensen van je zullen denken als je te langzaam rijdt, verkeerd parkeert of in de weg staat bij het parkeren. Dit heet dan sociale faalangst. Ook kun je natuurlijk bang zijn voor de drukte, voor het ‘ondergronds zijn’ of voor schade aan de auto.

Tips voor parkeren in een parkeergarage

Als rijschool kunnen we je algemene tips geven, waarmee parkeren in een parkeergarage misschien iets gemakkelijker wordt voor je. Wanneer je merkt dat je angstgevoelens écht diep zitten, is het altijd verstandig om deze bespreekbaar te maken. Bij je rij-instructeur bijvoorbeeld, als je nog lessen neemt, maar het kan bijvoorbeeld ook bij vrienden of familie als je je rijbewijs al hebt. Wat zijn dingen die je zelf alvast kunt onthouden om mee aan de slag te gaan?

  • Blijf altijd rustig: in paniek raken maakt de situatie vaak erger
  • Bedenk je waarom je bang bent in een parkeergarage: vind je de drukte eng, wil je niet ondergronds parkeren of ben je nog niet zo goed in parkeren? Het achterhalen van de reden kan al helpen, zeker door dat vervolgens bespreekbaar te maken
  • Oefenen is voor jou misschien een idee: ga op een rustig moment een parkeergarage in, met iemand die je vertrouwt als bijrijder. Deze kan je moed inspreken en tips geven als dat nodig is.
  • Maak het jezelf gemakkelijk: je hoeft niet dichtbij de ingang te parkeren als je dat eng vindt. Rijd desnoods helemaal naar de bovenste/onderste verdieping als je daar meer rust en ruimte hebt om te parkeren. Het belangrijkste is dat je straks met een prettig gevoel je auto weer ophaalt en tot de conclusie bent gekomen dat jij ook spannende dingen kunt doen binnen je eigen grenzen.

Lukt het je maar niet om rustig te worden bij het idee van parkeren in een garage? Maak het onderwerp dan zeker bespreekbaar, met iemand die je vertrouwt en die je wellicht kan helpen! Angst hebben voor dit soort situaties in het verkeer is niet alleen voor jou bijzonder vervelend, maar kan ook nadelig zijn voor de verkeersdeelnemers om je heen.

 

Een geslaagd idee!