Trap jij in deze meest gemaakte fout tijdens rijlessen? 3x beter kijken

Wat is de meest gemaakte fout tijdens rijlessen (en ook het CBR-examen)? Het is niet de koppeling, het zijn niet de versnellingen en het ligt ook niet aan de kennis van de theorie. Natuurlijk zijn ook die onderdelen belangrijk, maar het gaat nu om het kijkgedrag. Kijken is één van de belangrijkste vaardigheden, omdat je er daarmee voor zorgt dat je veilig door het verkeer kunt gaan.

Tijdens de rijlessen leren we je goed kijken. Dat doen we om er een automatisme van te maken, waardoor je tijdens het rij-examen niet hoeft na te denken over de manier waarop je kijkt.

Meest gemaakte fout: kijken

Het kijken moet vanzelfsprekend aanvoelen, en wordt daardoor vaak ondergewaardeerd. Toch is het een van de belangrijkste vaardigheden die je moet laten zien, als je het CBR-rijexamen voor de auto doet.

De examinator kijkt goed met je mee, of jij goed ziet wat er om je heen gebeurt. Je moet ver genoeg vooruit kijken, opzij kijken bij het afslaan en steeds je blik veranderen om het totaaloverzicht te kunnen houden.

Tip: wil je ook buiten je rijlessen om oefenen met kijken? Doe als je met iemand anders meerijdt net of je zelf rijdt. Kijk ver vooruit, kijk opzij en over je schouder en verander steeds je blik om het totaaloverzicht te houden. Je zal merken dat het op die manier sneller een automatisme wordt.

 

3x beter kijken in de auto

Wil je beter kijken in de auto, zodat je de kans kleiner maakt dat je trapt in de meest gemaakte fout tijdens rijlessen en het CBR-examen voor de auto? We zetten drie tips voor je op een rij:

 • Ver vooruit kijken
  Het is belangrijk om ver vooruit te kijken. Kijk ‘door de auto voor je heen’ en zorg ervoor dat je weet wat er staat te gebeuren. Bekijk ook de situaties verder vooruit, bijvoorbeeld als er een kruising of rotonde aankomt. Houd in de gaten op welke rijbaan je moet zitten, zodat je meer tijd hebt om met de juiste versnelling, afremmen en andere onderdelen bezig te zijn.
 • Kijken bij het afslaan
  Ga je links- of rechtsaf? Kijk naast je en gebruik de spiegels. Vergeet ook niet over je schouder te kijken, om de situatie altijd goed in kaart te brengen.
  Tip: twijfel je tijdens het rij-examen? Kijk liever een keer extra dan een keer te weinig. Veiligheid gaat voor alles, dus daar kom je makkelijker mee weg dan wanneer je gaat zonder dat je goed hebt gekeken.
 • Blijf je blik veranderen
  Blijf ook als je rechtdoor rijdt steeds je blik veranderen. Kijk (ver) vooruit en in de achteruitkijkspiegel, net als in de zijspiegel(s). Door steeds je blik te veranderen houd je het totaaloverzicht en weet je wat er om je heen gebeurt.

 

Autorijopleiding met aandacht

Wil jij je op de beste manier voorbereiden om te kijken als je het CBR-examen voor de auto gaat doen? Tijdens de autorijopleiding leren we je goed kijken. Bovendien sturen we aan op een automatisme, waardoor je het tijdens het praktijkexamen als vanzelf goed zal doen. 

 

Een geslaagd idee!