Examentips waar je iets mee kunt
‘Eet ‘s ochtends een banaan en al je zenuwen verdwijnen!’ Misschien heb je deze examentip al weleens gehoord? Natuurlijk, je kunt het proberen, maar als je vervolgens je identiteitsbewijs vergeet of te laat komt voor je examen, heb je daar nog maar weinig aan. Iedereen is zenuwachtig voor een praktijkexamen en dat is logisch. Je wil tenslotte zo graag alleen de weg op! Wat echt belangrijk is, vóór en tijdens je examen, is goede voorbereiding. Als jij min of meer weet wat je te wachten staat en je weet van jezelf dat je er echt klaar voor bent, blijft alleen de ‘gezonde spanning’ over. Met de volgende tips kun jij altijd je voordeel doen, met of zonder banaan!
Welke tips gaan jou helpen?
Hieronder krijg je tips waar je wél iets aan hebt, ongeacht of je van jezelf erg zenuwachtig bent of niet! Lees ze door en doe er je voordeel mee!
Bespreek je verwachtingen en stel vragen
Je rij-instructeur heeft als het goed is al vele examens meegemaakt en kan jou precies vertellen wat er gaat gebeuren. Luister goed, zodat je tijdens je examen op je gemak bent en weet wat er ongeveer komen gaat. Je hoort bijvoorbeeld meer over de verschillende onderdelen van een praktijkexamen, dit kan erg nuttig zijn! Vooral bij onderdelen als ‘vragen over het voertuig’ kun je van tevoren nog een beetje oefenen en leren, dit scheelt weer op het moment zelf. Het is belangrijk dat je van tevoren alle vragen stelt die je hebt over het examen. Heb je ergens twijfels over of wil je weten hoe iets gaat, dan is het helemaal niet raar als je daar meer over wil weten. Ook daarover hoef je dan straks niet in spanning te zitten!
Wees realistisch
Er zijn mensen die het rijlessentraject ingaan met de gedachte: ik ga binnen drie maanden mijn rijbewijs halen, dan kan ik deze zomer lekker op vakantie met de auto. En wat nu als je na vier, vijf of zeven maanden nóg bezig bent? Natuurlijk zijn er mensen die met de tiendaagse spoedcursus in één keer slagen, maar er zijn ook genoeg kandidaten die wat langer nodig hebben. Hier is niets mis mee! Iedereen heeft zo zijn eigen (leer)tempo en vooral omdat het om verkeersveiligheid gaat, is het belangrijk je niet te overhaasten. Ga dus pas examen doen als je er echt klaar voor bent en luister goed naar je rij-instructeur, vooral als deze nog zo zijn twijfels heeft. Je instructeur heeft voldoende ervaring om te kunnen zien of jij er echt aan toe bent! Als jij écht klaar bent voor je examen, zul je waarschijnlijk ook een stuk minder last hebben van zenuwen.
Verwacht (en eis) van jezelf geen perfectie
Ook de examinator weet dat het voor de meeste kandidaten erg spannend is om examen te gaan doen. Tijdens je rijlessen was je altijd zo zelfverzekerd, en nu lijkt dat ineens allemaal weg te zijn! Geef daarom bij je examinator aan dat je het nogal spannend vindt. Er is een grote kans dat je gewoon even een korte pauze mag inlassen als de spanning je teveel wordt. Bovendien wordt je tijdens je examen vaak ook gerustgesteld en goed begeleid. Kortom: zet jezelf niet teveel onder druk, ‘perfect’ presteren lukt bijna niemand. Ook ervaren bestuurders laten de auto weleens afslaan of vergeten de autolampen aan te doen! Is er iets waarvan je zeker weet dat je er moeite mee hebt, vraag dan je rij-instructeur om van tevoren met je te oefenen of vraag om tips.
Bedenk je vooral dat je niet de eerste, de enige of de laatste bent die praktijkexamen gaat doen en misschien wat nerveus is. Vertrouw op je eigen kunnen!