Wat heeft er allemaal invloed op je brandstofverbruik?
Het lijkt misschien zo simpel: met een volle tank rijd ik [voer getal in] kilometers. That’s it. Maar er zijn verschillende zaken die invloed hebben op je brandstofverbruik, waardoor je dus langer of minder lang doet met een volle tank. Welke factoren er zoal meespelen, dat behandelen we in dit artikel!
Schakel zo snel mogelijk over naar de volgende versnelling
“Zodra het nodig is moet je zo snel mogelijk over naar de volgende versnelling.” Heeft jouw rij-instructeur dit wel eens tegen jou gezegd? De reden waarom je dit dikwijls hoort tijdens je rijlessen, is omdat je brandstofverbruik binnen de perken blijft als je niet te lang in een te lage versnelling blijft rijden. Ook de snelheid die je tijdens het rijden aanhoudt is belangrijk. Je verbrandt niet per se meer of minder brandstof als je snel of juist langzaam rijdt, het gaat meer om hoe gelijkmatig je je over de weg beweegt. Wissel je veel af tussen heel hard en heel zacht, dan is dit minder gunstig voor je verbruik dan wanneer je probeert een gelijkmatige snelheid aan te houden. Als je wat meer ervaring hebt op de weg en je gaat bijvoorbeeld de snelweg op, zou cruise control je hierbij kunnen helpen.
Ramen open, of airco aan?
Auto’s zijn, zoals we dat noemen, aerodynamisch vormgegeven. De auto heeft dan een vorm die zorgt voor zo min mogelijk luchtweerstand. Dit houdt het brandstofverbruik beperkt. Als je de ramen open doet, bijvoorbeeld op een warme dag, dan is er sprake van méér luchtweerstand. Dit kan ervoor zorgen dat je tot wel 20 procent meer brandstof verbruikt! Vooral als je snel rijdt. Is het dan beter om de airconditioning aan te doen? Daar zijn de meningen over verdeeld. Als je de airco aanzet, moet de auto namelijk meer vermogen leveren om de auto koel te houden. De meeste mensen houden de ongeschreven regel aan dat je onder de 80 kilometer per uur beter de ramen kunt openen, en dat je boven deze snelheid beter de airconditioning kunt aanzetten. Als je op een hete dag moet autorijden, is het dus sowieso verstandig om er rekening mee te houden dat je dagen gemiddeld wat meer brandstof verbruikt dan normaal. Je moet je tenslotte prettig voelen en goed kunnen concentreren in de auto.
De invloed van je rijstijl
Eerder noemden we al dat het aanhouden van een gelijkmatige snelheid slim is als je je brandstofverbruik beperkt wil houden. Je rijstijl kan dus een behoorlijke invloed hebben op je verbruik. Andere tips die hiermee te maken hebben: trek rustig op, zodat je niet ineens een behoorlijke dosis gas geeft. Kijk daarnaast goed vooruit tijdens het rijden, dan kun je op tijd het gas loslaten in plaats van dat je op het laatste moment hard moet remmen. Remmen kost je namelijk veel brandstof!
Nog enkele andere tips:
- Zorg ervoor dat je bandenspanning in orde is, zodat je auto geen extra inspanning en vermogen hoeft te leveren tijdens het rijden;
- Sta je langere tijd stil, bijvoorbeeld als je moet wachten op een openstaande brug? Zet je motor dan uit;
- Houd de auto zo licht mogelijk, en neem geen bagage mee die eigenlijk niet nodig is. Alle kleine beetjes kunnen helpen.
Als je nog rijlessen volgt, kan je rij-instructeur je natuurlijk alles vertellen over hoe je je brandstofverbruik optimaal kunt beperken.