Autorijles
Autorijles
Autorijles vanaf € 45,-
Autorijles vanaf € 45,-
Boek nu online je eerste rijles
Boek nu online je eerste rijles
Al meer dan 45 jaar
een begrip in de regio!
Al meer dan 45 jaar
een begrip in de regio!
Rijscholen:  Den Haag - Leiden - Zoetermeer - Delft - Rotterdam - Spijkenisse - Hellevoetsluis

Schrijf je nu in voor de online theoriecursus die begint op 15 april 2024

WhatsAppen in het verkeer: een echte no-go!

We horen het steeds vaker, en tóch blijven we er massaal mee doorgaan. Appen achter het stuur is steeds vaker aanleiding voor een ongeval, met tientallen doden per jaar als gevolg. Amerikaans onderzoek wees uit dat de kans op een ongeval vier keer groter is als je met een telefoon achter het stuur zit. Wanneer je kijkt naar het typen bericht, is die kans zelfs zes keer zo hoog! Dit vertelde verkeersexpert Michiel Christoph van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Hij voerde het onderzoek uit, onder 4200 mensen tussen de 12 en 80 jaar.

 

Jonge verkeersdeelnemers schatten risico lager in

Waarom blijven we dan toch WhatsApp openen achter het stuur en berichtjes beantwoorden? Het gebeurt overigens niet alleen vaak in de auto, maar misschien nog wel vaker op de fiets. Uit het onderzoek van de SWOV bleek bijvoorbeeld dat 71 procent van de kinderen tussen 12 en 17 jaar hun mobiele telefoon gebruikt op de fiets! Bij de 35- tot en met 44-jarigen is dit 59 procent, en bij fietsers boven de 65 jaar is dit 39 procent. Christoph: "Hoe jonger de verkeersdeelnemer, hoe lager zij het risico inschatten van het gebruik van de smartphone."

Het vereist nogal wat zelfdiscipline als je 'last' hebt van deze gewoonte, en veel mensen leren het helaas pas als ze eens zijn gevallen of een ongeluk(je) hebben veroorzaakt na telefoongebruik in het verkeer. De beste oplossing? Wees je ervan bewust dat niet alle berichtjes even dringend zijn, en dan mensen best even kunnen wachten op je reactie tot je je in een veilige situatie bent.

 

Beste oplossing: telefoon in de tas en op 'stil'!

Het is belangrijk dat je jezelf zo min mogelijk in de verleiding brengt om op je telefoon te kijken tijdens het rijden. Dat doe je allereerst door je telefoon in de tas te bewaren, en die tas bijvoorbeeld achterin te leggen. Leg je telefoon in ieder geval niet los op de bijrijdersstoel of in één van de vakjes voorin de auto. Dan zie je het namelijk als je telefoon oplicht of als er een berichtje binnenkomt. Daarnaast is het slim om je telefoon op de stille stand te zetten voordat je in de auto stapt. Mocht je telefoon dan toch afgaan, of je hoort dat er een berichtje binnenkomt waar je al op zat te wachten? Zet dan de auto stil langs de weg op een veilige plek, zodat je het bericht rustig kunt bekijken en beantwoorden. Zonder dat je jezelf én anderen in gevaar brengt! Is dit geen optie voor jou, zorg dan voor een goede handsfree oplossing. Wees je er echter wel bewust van dat dit óók enigszins een afleiding vormt tijdens het rijden!

Hetzelfde geldt uiteraard voor telefoongebruik op de fiets. Vraag jezelf af: is dit echt zó dringend dat ik mijn telefoon uit mijn zak moet halen tijdens het fietsen? Ook op de fiets kun je je lelijk bezeren of een ongeluk veroorzaken als je niet oplet.

Kortom: denk goed aan de mogelijke risico's en gevolgen als je óveral en altijd bereikbaar probeert te zijn. De boetes worden alleen maar hoger, en dat is niet voor niks!

Een geslaagd idee!