Autorijles
Autorijles
Autorijles vanaf € 45,-
Autorijles vanaf € 45,-
Boek nu online je eerste rijles
Boek nu online je eerste rijles
Al meer dan 45 jaar
een begrip in de regio!
Al meer dan 45 jaar
een begrip in de regio!

Zwaailicht achter je: wat moet je doen?

Met jouw rijopleiding (rijtempo.nl/autorijbewijs/autorijopleiding) achter de rug zit je heerlijk ontspannen in de auto, tot je ineens een sirene hoort. En een zwaailicht ziet naderen, als je kijkt in jouw achteruitkijkspiegel. Wat moet je doen!?

De belangrijkste tip? Rustig blijven. Chauffeurs van politieauto’s, ambulances en brandweerauto’s zijn professioneel getraind. Ze weten waar ze jou het best kunnen passeren. Zolang jij geen onverwachte dingen doet zullen ze jou heel soepel voorbij gaan.

Wat te doen bij een zwaailicht?

Probeer niet in paniek te raken, ook al loopt je hartslag op en wil je natuurlijk zo snel mogelijk aan de kant. Geef duidelijk aan wat je van plan bent, doe niets onverwachts en houd in de gaten hoe het voorrangsvoertuig dichterbij komt.

Tips: veilig reageren op een voorrangsvoertuig

Concrete tips om goed te reageren als er een voorrangsvoertuig met een zwaailicht achter je rijdt? We zetten er 5 voor je op een rij:

 

Blijf rustig doorrijden

De beste eerste reactie? Blijf rustig doorrijden. Geef geen gas bij, maar ga ook niet meteen stilstaan. Rijd rustig door, zodat de politie-, brandweerauto of ambulance beter kan inschatten wat de beste manier is om jou voorbij te gaan.

Maak ruimte waar mogelijk

Kun je binnen jouw rijbaan een stukje naar links of naar rechts? Beweeg rustig naar de zijkant, waarmee je ruimte maakt voor het voorrangsvoertuig om je te passeren. Voorkom plotselinge stuurbewegingen en blijf rustig in één richting bewegen.

Laat merken dat je het zwaailicht gezien hebt

Geef duidelijk aan dat je het zwaailicht gezien hebt, en hoe je daarop gaat reageren. Wil je rechtsaf of ga je daar ruimte maken? Trap je rem lichtjes in en geef richting aan naar de richting waarin je beweegt.

Rijd een extra rondje

Ben je in de buurt van een rotonde? Geef richting aan en rijd een extra rondje, zodat het voorrangsvoertuig je makkelijk voorbij kan. Na het extra rondje neem je de afslag die je van plan was, alsof er niets aan de hand is.

 

Stuur niet zomaar de berm in

Stuur nooit zomaar de berm in of een fiets- of voetpad op. Het is soms lastig te zien of daar anderen rijden of lopen en de berm kan zachter zijn dan je had gedacht. Voorkom gevaarlijke situaties, door de snelheid eruit te halen.

Let op: rijd nooit door rood! Het voorrangsvoertuig mag dat, maar jij kan daardoor voor gevaarlijke situaties zorgen. Wijk voorzichtig uit naar links of naar rechts en laat het politie-, brandweer- of ambulancevoertuig bepalen hoe jou voorbij te rijden. Zij zijn daar speciaal voor getraind, dus hebben als ze aan komen rijden waarschijnlijk al een plan voor ogen.

 

Een geslaagd idee!