Autorijles
Autorijles
Autorijles vanaf € 45,-
Autorijles vanaf € 45,-
Boek nu online je eerste rijles
Boek nu online je eerste rijles
Al meer dan 45 jaar
een begrip in de regio!
Al meer dan 45 jaar
een begrip in de regio!
Rijscholen:  Den Haag - Leiden - Zoetermeer - Delft - Rotterdam - Spijkenisse - Hellevoetsluis

Op 1 juli 2024 begint onze online theoriecursus, schrijf je nu in !

Zwanger zijn en autorijden: kan dat? 

Zwangere vrouwen moeten maandenlang allerlei aanpassingen doen in hun dagelijkse leven. Vitaminen slikken, bepaalde etenswaren laten staan, geen alcohol drinken: hier begint het mee. Na verloop van tijd wordt het ook lichamelijk lastiger om alles te doen zoals je dat gewend was. Tillen gaat misschien wat minder goed, en je bent wat sneller moe als je op pad gaat. Hoe zit het eigenlijk met autorijden, of rijlessen nemen? Mag je dat gewoon blijven doen als je zwanger bent? In dit artikel geven we je antwoord.

Waar moet je rekening mee houden?

Zwangere vrouwen hoeven de auto niet te mijden gedurende de zwangerschap. Wel merken de meesten dat het in de laatste maanden lastiger wordt om prettig te zitten in de auto, waarbij de buik soms zelfs bijna tegen het stuur aankomt. Dit kan voor jou een reden zijn om het rijden tijdelijk aan een ander over te laten. Ontstaat er een te krappe afstand (minder dan 25 cm) tussen je buik en het stuur? Dan kun je nog proberen de stoel een stuk naar achteren te zetten. Lukt het je daardoor niet meer om de pedalen te gebruiken, of kan de stoel niet verder naar achteren, dan wordt rijden afgeraden.  

Zeer belangrijk: draag de gordel op de juiste manier!

Het autorijden zelf is niet schadelijk voor je ongeboren baby: het is puur de vraag of veilig rijden nog volledig mogelijk is. Een belangrijk aandachtspunt tijdens de zwangerschap is daarom het dragen van de gordel. Sommige moeders in spé zijn bang dat het dragen van de gordel slecht is voor de ongeboren baby, maar niets is minder waar! Veiligheidsgordels hebben het doel om je te beschermen bij een ongeval, en wanneer je de gordel op de juiste manier draagt bieden ze ook je kindje de bescherming die nodig is.  

Ga vooral bij jezelf na of jij het nog verantwoord vindt om te rijden. Kun je alle standaard voorzorgsmaatregelen gewoon nemen bij het rijden, dan is de kans klein dat je extra risico loopt. Wanneer dit moeilijk wordt, of wanneer je bijvoorbeeld vaker duizelig of verward bent, kan het verstandig zijn om de auto (waar mogelijk) te laten staan. Neem je rijlessen en ben je zwanger? Bespreek het onderwerp dan ook met je rij-instructeur, deze heeft wellicht nog extra tips.

 

Een geslaagd idee!