Theorieles
Theorieles
Theoriecursus € 62,50
Theoriecursus € 62,50
Meld je aan voor de theoriecursus
Meld je aan voor de theoriecursus
Al meer dan 45 jaar
een begrip in de regio!
Al meer dan 45 jaar
een begrip in de regio!
Rijscholen:  Den Haag - Leiden - Zoetermeer - Delft - Rotterdam - Spijkenisse - Hellevoetsluis

Schrijf je nu in voor de online theoriecursus die begint op 5 juni 2023

Onder de motorkap: weet jij wat deze 10 lampjes op het dashboard betekenen?

Weet jij wat er onder de motorkap aan de hand is zodra er op het dashboard een lampje begint te branden? Belangrijke informatie tijdens de rijlessen en je rij-examen, net als wanneer je met je rijbewijs op zak eenmaal zelf in de auto zit.
Wij zetten een aantal van de belangrijke dashboardlampjes voor je op een rij. Lampjes die wijzen op problemen onder de motorkap, net als lampjes die je ergens anders voor willen waarschuwen. Het is belangrijk dat je weet wat die betekenen, zodat je actie kunt ondernemen als dat nodig is.

Tip: alle autofabrikanten bouwen dezelfde lampjes in. Zo weet je in iedere auto van ieder merk direct wat er aan de hand is, mits je de lampjes op het dashboard goed kent.

Let op: lampjes op het dashboard kunnen een oranje of een rode kleur hebben. Autofabrikanten en de ANWB hebben daarvoor belangrijke vuistregels opgesteld:

 • Oranje lampje op dashboard:
  In principe kun je nog even doorrijden. Doe dat wel richting de garage, om er daar naar te laten kijken.
 • Rood lampje op dashboard:
  Je kunt het best meteen stoppen. Om contact op te nemen met jouw dealer, de wegenwacht of een garage in de buurt.

10 belangrijke dashboardlampjes: onder de motorkap

Op het dashboard kunnen allerlei lampjes gaan branden. Wij zetten de meest voorkomende op een rij:

 • Motorolie
  Zodra het olielampje op het dashboard gaat branden is het oliepeil te laag. Het is belangrijk om niet te lang door te rijden, omdat de motor daardoor zwaar kan beschadigen. De oplossing? Peil de olie en vul die bij tot het juiste niveau. Blijft het lampje alsnog branden? Dan is het verstandig om contact op te nemen met je garage of de wegenwacht.
 • Motor
  Een lampje dat aangeeft dat er een probleem is met de motor of de elektronica die de ontsteking en brandstofinspuiting aanstuurt. Controleer het peil van de motorolie en de koelvloeistof. Knippert het lampje? Dat duidt op een ernstige probleem, dus zet de auto dan meteen op een veilige plaats langs de weg.
 • Banden
  Nieuwe auto’s hebben sinds 2014 een verplicht systeem aan boord dat de bandenspanning controleert. Zodra dit lampje gaat branden is de bandenspanning te laag of is er een band lek. Wissel die band of breng de bandenspanning op peil.
 • Stuur
  Dit lampje op het dashboard gaat branden zodra er iets mis is met de stuurbekrachtiging. Als die uitvalt wordt sturen zwaarder, vooral bij lage snelheden. Ga langs bij de garage om dit te laten verhelpen.
 • Roetfilter
  Dit lampje waarschuwt voor een verstopping of defect in de uitlaat. Controleer in ieder geval het oliepeil. Ga langs de garage voor een controle, omdat de auto kan beschadigen als je hiermee doorrijdt.
 • Brandstof
  Een relatief onschuldig lampje op het dashboard, dat aangeeft dat het tijd wordt om te gaan tanken. Pas op met het gebruik van de reservetank, omdat de inhoud daarvan beperkt is.
 • Remmen
  Het lampje gaat branden zodra de handrem is aangetrokken> Brand het lampje, maar is de handrem niet aangetrokken? Dat kan duiden op slijtage aan de remblokken, een probleem met de ABS of een tekort aan remvloeistof.
 • Koeling
  Dit lampje wijst op een probleem met het koelsysteem van de auto. De motor kan oververhit raken en ernstig beschadigen. Controleer de koelvloeistof en zet de motor uit. Neem contact op met je garage of de wegenwacht.
 • Accu
  Het lampje zal even kort branden als je de auto start. Blijft het lampje branden? Dat kan duiden op een probleem met de aandrijfsnaar, de stroomkabels of de dynamo van de auto. Je kunt mogelijk gewoon doorrijden, maar neem wel even contact op met je garage of de wegenwacht.
 • Airbag
  Zodra de airbag of een gordelspanner een storing vertoont gaat dit lampje branden. Breng de auto zo snel mogelijk langs de garage om dit te laten controleren.

Let op: de icoontjes kunnen een beetje verschillen per merk.

Meer lampjes: handige waarschuwingen

Je kunt daarnaast nog een aantal andere lampjes op het dashboard tegenkomen. Het gaat dan bijvoorbeeld om een lampje voor vorst dat aangeeft dat de temperatuur buiten onder de 4 - 5 graden Celsius komt. Het kan daardoor glad zijn. In dieselauto’s is er een lampje in de vorm van een spiraal aanwezig, die wijst op voorgloeien. Zodra het lampje uit is kun je de auto veilig starten.
Verder kunnen lampjes op het dashboard waarschuwen voor het niet dragen van de gordel, voor een openstaand portier en om je aan te geven dat je rijdt met groot licht. Verder zal er een lampje gaan branden voor dimlicht en voor mistlicht, zodat je goed op de hoogte bent van het licht dat je op dat moment voert.
Zorg ervoor dat je tijdens je rijlessen en de theoriecursus voldoende aandacht besteedt aan de lampjes op het dashboard. Zodat je weet wat er onder de motorkap aan de hand kan zijn en je niet in paniek raakt zodra je eenmaal zelf de weg op mag als jij het rijbewijs hebt. Check regelmatig de betekenis van de lampjes op het dashboard, zodat je daar goed van op de hoogte bent.

Een geslaagd idee!