Theorieles
Theorieles
Theoriecursus € 67,50
Theoriecursus € 67,50
Meld je aan voor de theoriecursus
Meld je aan voor de theoriecursus
Al meer dan 45 jaar
een begrip in de regio!
Al meer dan 45 jaar
een begrip in de regio!
Rijscholen:  Den Haag - Leiden - Zoetermeer - Delft - Rotterdam - Spijkenisse - Hellevoetsluis

Schrijf je nu in voor de online theoriecursus die begint op 4 maart of 15 april 2024

Gevaarherkenning bij theorie-examen

‘Vroeger’ kenden ze dat nog niet: het onderdeel Gevaarherkenning bij het theorie-examen. Inmiddels is het al een aantal jaren een vast onderdeel van de toetsing en is het een goede manier gebleken om in te schatten of je voorbereid bent op situaties in het verkeer. Het gaat om 25 vragen die zijn opgenomen in het examen. Per vraag heb je 8 seconden reactietijd.

Gevaarherkenning kun je behoorlijk letterlijk nemen: je krijgt tijdens dit onderdeel diverse beelden te zien en daaronder staan drie opties: doorrijden (niks doen), snelheid verminderen (gas loslaten) en remmen. In dit artikel leggen we je uit waar Gevaarherkenning goed voor is en hoe je je hierop kunt voorbereiden.

Hoe beantwoord je de vragen?

Gevaarherkenning is een lastig onderdeel van het theorie-examen voor leerlingen die letterlijk nog geen seconde achter het stuur hebben gezeten. Je weet tenslotte nog niet hoe het voelt om het gas los te laten, of om te remmen. Laat staan de invloed die die handelingen op dat moment hebben op je snelheid. Daarom moet je je vooral concentreren op wat je ziet op de foto. Je kunt de opties 1) niets doen, 2) snelheid verminderen en 3) remmen ook vervangen door de volgende: 1) geen gevaar, 2) mogelijk gevaar, 3) direct gevaar. Als je zo naar de foto kijkt, kan het gemakkelijker zijn om te bepalen welk antwoord het juiste is. Veiligheid staat voorop,

De voorbereiding

De foto’s die je te zien krijgt, bereiden je goed voor op situaties die je in het verkeer tegenkomt. Denk aan drukke wegsituaties, gevaarlijk inhalen, spelende kinderen op de weg, onoverzichtelijke kruispunten, tegenliggers, obstakels, slechte weersomstandigheden etc. Het is belangrijk dat je leert wanneer je extra alert moet zijn op de weg. Voor Gevaarherkenning kun je eigenlijk niet leren, er zijn geen regels die je uit je hoofd kunt leren om dit onderdeel foutloos af te ronden. Wél kun je oefenen, er zijn op het internet bijvoorbeeld veel oefenfilmpjes en trajecten beschikbaar. Bovendien is het altijd slim om je rij-instructeur of theorie-docent om tips te vragen als dat mogelijk is! Heb je vragen over rijlessen of je theorie-examen, neem dan gerust vrijblijvend contact op met Verkeersschool Tempo.

Een geslaagd idee!