Autorijles
Autorijles
Autorijles vanaf € 45,-
Autorijles vanaf € 45,-
Boek nu online je eerste rijles
Boek nu online je eerste rijles
Al meer dan 45 jaar
een begrip in de regio!
Al meer dan 45 jaar
een begrip in de regio!

Pech onderweg: wat moet je doen?

Pech onderweg!? Daar zit je niet op te wachten, maar wat moet je doen? Dat hangt maar net af van waar je bent. Dus sta je bijvoorbeeld nog vlakbij in je eigen straat? Of juist aan de andere kant van het land en midden op een drukke snelweg? Wij leggen je uit wat je moet doen, zoals we je ook al eens tips gaven voor bij een aanrijding.

Pech onderweg: goed handelen in 3 situaties

Je kunt in allerlei situaties te maken krijgen met pech onderweg. Het is in ieder geval belangrijk om jezelf en anderen altijd zo snel mogelijk in veiligheid te brengen. We geven je een aantal tips, voor 3 verschillende situaties:

Op de snelweg

Krijg je pech onderweg op de snelweg? Zet de auto zo snel mogelijk veilig aan de kant. Rijd als dat kan naar een parkeerplaats of een benzinestation. En lukt dat niet meer? Probeer veilig bij de vluchtstrook te komen, aan de rechterkant van de weg. Draai het stuur naar rechts, zodat de voorste wielen naar de vangrail wijzen. Dit voorkomt dat de auto (bij een aanrijding) kan gaan rollen.
Zet vervolgens de gevarenlichten aan (knipperlichten), plaats een gevarendriehoek zo’n 100 meter achter de auto en ga daarna met de andere passagiers achter de vangrail staan. Draag het liefst een veiligheidshesje en bel met je garage of een pechhulpverlener zoals de ANWB of RouteMobiel. Bel bij acuut gevaar 112.

Buiten de bebouwde kom

Rijd je buiten de bebouwde kom en krijg je pech onderweg? Er is waarschijnlijk geen vluchtstrook. Probeer een parkeerplaats of benzinestation te bereiken. En lukt dat niet? Parkeer de auto zo ver mogelijk in de berm en doe de alarmlichten (knipperlichten) aan. Draai de voorste wielen naar de berm en plaats een gevarendriehoek op 30 meter achter de auto. Trek een veiligheidshesje aan en ga naast de auto staan. Bel met je garage of een pechhulpverlener zoals de ANWB of RouteMobiel. Bel bij acuut gevaar 112.

In een tunnel

Krijg je in een tunnel te maken met pech onderweg? Bij rook of vuur is het belangrijk om meteen 112 te bellen en indien mogelijk de tunnel te verlaten. Staat je eigen auto in brand? Zet die dan zo dicht mogelijk tegen de zijkant van de tunnel en doe de alarmlichten (knipperlichten) aan.
Zet de motor uit, maar laat de sleutel in het contact zitten. Verlaat de auto en doe een veiligheidshesje aan. Waarschijnlijk hoor je instructies uit de luidspreker van de tunnel, dus volg die op. Loop langs de tunnelwand weg van de brand en gebruik de dichtstbijzijnde nooduitgang. Bij een (heel) kleine brand kun je die zelf proberen te blussen.
Is er geen sprake van brand? Trek een veiligheidshesje aan en verlaat de auto. Ga op minimaal 50 meter afstand staan, om te voorkomen dat er achteroprijdend verkeer op botst en jij geraakt kunt worden. Loop in de rijrichting van het verkeer naar de dichtstbijzijnde hulppost om hulp in te roepen.

 

Wat je moet doen bij pech onderweg

Tijdens de rijlessen bereiden we je graag voor op pech onderweg, al hopen we natuurlijk dat je daar niet mee te maken krijgt. Als je het prettig vindt kunnen we er zelfs een keer mee oefenen tijdens de autorijopleiding, al doen we dat natuurlijk op een terrein waar dat veilig mogelijk is. 

 

Een geslaagd idee!