Theorieles
Theorieles
Theoriecursus € 62,50
Theoriecursus € 62,50
Meld je aan voor de theoriecursus
Meld je aan voor de theoriecursus
Al meer dan 45 jaar
een begrip in de regio!
Al meer dan 45 jaar
een begrip in de regio!
Rijscholen:  Den Haag - Leiden - Zoetermeer - Delft - Rotterdam - Spijkenisse - Hellevoetsluis

Schrijf je nu in voor de online theoriecursus die begint op 9 oktober 2023 en 20 november 2023

Wanneer en hoe lang ben je beginnend bestuurder?

Wanneer ben je beginnend bestuurder en hoe lang ben je dat? Iedereen die voor het eerst zijn of haar rijbewijs haalt is beginnend bestuurder. Het maakt daarbij niet uit hoe oud je bent of om welk voertuig het gaat waar je het rijbewijs voor haalt.

Je bent vervolgens 5 of 7 jaar beginnend bestuurder, omdat de leeftijd waarop je het rijbewijs haalt daarop wel van invloed is. Bovendien kan er sprake zijn van bijzondere situaties als je een buitenlands rijbewijs wilt omzetten of als jouw rijbewijs verlopen is en je die opnieuw wilt aanvragen. Wij leggen het je helder uit, zodat je goed weet wanneer en hoe lang je beginnend bestuurder bent. 

 

5 of 7 jaar beginnend bestuurder

In Nederland ben je standaard 5 jaar beginnend bestuurder, nadat je voor het eerst je rijbewijs haalt. Dit geldt voor iedereen vanaf 17 jaar, dus ook als je met 16,5 met jouw rijopleiding begint. Het betekent dat je tot en met je 22e beginnend bestuurder bent.

Haal je terwijl je 16 of 17 bent je AM/T-rijbewijs voor de bromfiets of voor een scooter? Dan ben je vanaf dat moment 7 jaar beginnen bestuurder. Dat blijft gelden, ook als je op je 18e jouw B-rijbewijs haalt. Stel dat je 17 bent als je het AM/T-rijbewijs haalt, dan ben je tot en met je 24e beginnend bestuurder. Dat is ook het geval als je in de tussentijd op je 18e het B-rijbewijs haalt.

 

Buitenlands rijbewijs omzetten

Heb je een buitenlands rijbewijs en wil je die laten omzetten? In dat geval kan het zijn dat je beginnend bestuurder bent in Nederland. Belangrijk is de datum waarop je het eerste buitenlandse rijbewijs hebt ontvangen. Is dat langer dan 5 jaar geleden? Dan ben je ook in Nederland geen beginnend bestuurder meer.
Heb je eerder in Nederland jouw rijbewijs gehaald, toen een buitenlands rijbewijs gehad en wil je nu weer een Nederlands rijbewijs aanvragen? Dan geldt de eerste uitgiftedatum van het Nederlandse rijbewijs. Je bent na 5 jaar vanaf dat moment geen beginnend bestuurder meer, ook niet als je nu opnieuw jouw Nederlandse rijbewijs aanvraagt.

 

Beginnend bestuurder bij verlopen rijbewijs?

Is jouw rijbewijs verlopen? Als je een nieuwe aanvraagt hoef je geen examen te doen en gelden de regels voor het beginnend bestuurder-rijbewijs niet. De enige uitzondering geldt voor iedereen van wie het rijbewijs is verlopen voor 1 juli 1985. Het is dan belangrijk om opnieuw examen te doen.

 

Rij-opleiding: de weg op als beginnend bestuurder

Wil je de weg op als beginnend bestuurder? Wij zorgen voor een rijopleiding waarmee je jouw rijbewijs kunt halen. Met betrokken instructeurs zorgen we ervoor dat je veilig de weg op kunt.

Een geslaagd idee!