Theorieles
Theorieles
Theoriecursus € 67,50
Theoriecursus € 67,50
Meld je aan voor de theoriecursus
Meld je aan voor de theoriecursus
Al meer dan 45 jaar
een begrip in de regio!
Al meer dan 45 jaar
een begrip in de regio!
Rijscholen:  Den Haag - Leiden - Zoetermeer - Delft - Rotterdam - Spijkenisse - Hellevoetsluis

Schrijf je nu in voor de online theoriecursus die begint op 22 januari 2024 en 4 maart 2024

Wanneer theorie-examen doen?

Als je je rijbewijs wil halen en de weg op wil, moet je twee examens hebben gehaald: je theorie-examen, en je praktijkexamen. Je theorie-examen kun je halen op een moment dat jou uitkomt. Dit kan ruim voor het beginnen aan je rijlessen zijn, maar het kan ook zijn als je al een aantal lessen hebt gevolgd. Je kunt zelfs je theorie-examen doen vlak voor je praktijkexamen wordt aangevraagd. Maar wanneer maak je nu de slimste keuze? Wat is het beste moment om je theorie-examen te gaan doen?.

Rekening houden met geldigheid theoriecertificaat

Als je genoeg examenvragen goed hebt beantwoord en je dus je theorie-examen hebt gehaald, is het de bedoeling dat je binnen 1,5 jaar ook praktijkexamen doet. Anders vervalt je theoriecertificaat. Het is dus niet voor iedereen handig om het theoriecertificaat te behalen vóór hij/zij begint met rijlessen. Er kan bijvoorbeeld een vakantie tussendoor komen, ziekte, een drukke periode met school of andere omstandigheden waardoor je vertraging oploopt met de rijlessen en je de termijn van 1,5 jaar dus niet haalt. Voordeel van vroeg je certificaat halen is wél dat je alle kennis al in huis hebt als je daadwerkelijk de weg op gaat om te oefenen met je instructeur.

Je kunt ook je certificaat halen wanneer je al begonnen bent met het nemen van rijlessen. Nadeel daarvan is dat de rij-instructeur wat meer moet uitleggen tijdens de lessen, maar je hebt wel wat meer tijd om je praktijklessen te volgen.

Wat ook voorkomt, en wat vooral voor de leerling wat minder handig is, is dat de leerling zijn theorie-examen nog moet doen op het moment dat de rij-instructeur eigenlijk denkt: ‘Jij bent wel klaar voor het praktijkexamen.’ Het praktijkexamen mag niet worden aangevraagd als je nog geen theoriecertificaat hebt. Wat krijg je dus in dit geval? Vertraging. Er zijn dan twee mogelijkheden:

  • Je moet een periode overbruggen door extra lessen te nemen tot je je theoriecertificaat hebt gehaald. Dit kost je meer geld. 
    Je staat een tijdje stil als je ervoor kiest om geen lessen meer te nemen tot je je certificaat binnen hebt. Dit is over het algemeen geen slimme zet, gezien je voor het praktijkexamen alle mogelijke oefenmomenten kunt gebruiken! 

Vraag je rij-instructeur

Wanneer je nog niet begonnen bent aan je traject, is het verstandig om een kennismakingsgesprek of proefles (of allebei!) aan te vragen. Heb je nog geen theorie-examen gedaan, vraag dan aan je rij-instructeur wat hij/zij de beste keuze vindt en neem dat mee in je overwegingen. Veel rijscholen bieden ook klassikale theorielessen of oefendagen aan, wie weet is dat ook iets voor jou!

Kan Verkeersschool Tempo jou van dienst zijn met je rijlessentraject en hulp bij het behalen van je theoriecertificaat? Laat het ons weten!

Een geslaagd idee!