Theorieles
Theorieles
Theoriecursus € 62,50
Theoriecursus € 62,50
Meld je aan voor de theoriecursus
Meld je aan voor de theoriecursus
Al meer dan 45 jaar
een begrip in de regio!
Al meer dan 45 jaar
een begrip in de regio!
Rijscholen:  Den Haag - Leiden - Zoetermeer - Delft - Rotterdam - Spijkenisse - Hellevoetsluis

Schrijf je nu in voor de online theoriecursus die begint op 11 april 2023

Nieuw theorie-examen voor de auto vanaf 1 november 2019: wat wijzigt er?

Het CBR wijzigt het theorie-examen voor de auto vanaf 1 november 2019. Er is sprake van een aantal veranderingen, waar we je graag van op de hoogte brengen. De examenvragen en het totaal aantal vragen blijven gewoon hetzelfde. Toch is er sprake van een paar veranderingen, die we je graag alvast meegeven voordat je met de stof aan de slag gaat.

Lees meer: Nieuw theorie-examen voor de auto vanaf 1 november 2019: wat wijzigt er?

5 soorten vragen tijdens het theorie-examen: bereid je goed voor

Wil jij je goed voorbereiden op het theorie-examen voor de bromfiets, de auto of de motor? Wij zorgen er met onze theorielessen voor dat het aan de voorbereiding in ieder geval niet zal liggen.

Lees meer: 5 soorten vragen tijdens het theorie-examen: bereid je goed voor

Wanneer en hoe lang ben je beginnend bestuurder?

Wanneer ben je beginnend bestuurder en hoe lang ben je dat? Iedereen die voor het eerst zijn of haar rijbewijs haalt is beginnend bestuurder. Het maakt daarbij niet uit hoe oud je bent of om welk voertuig het gaat waar je het rijbewijs voor haalt.

Lees meer: Wanneer en hoe lang ben je beginnend bestuurder?

Theorie-examen in de avond: zelf te boeken bij het CBR

Het theorie-examen in de avond afleggen: dat is sinds mei 2018 mogelijk. Het is een proef door het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). De proef gaat 6 maanden duren en moet duidelijk maken of dit helpt de huidige drukte het hoofd te bieden.

Het theorie-examen heeft te maken met meer vraag dan aanbod. Daardoor is er sprake van wachttijden, iets waar het CBR graag wat aan wil doen. De proef gaat onder andere van start in Rijswijk, net als in Amsterdam, Arnhem, Zwolle en Groningen. 

Lees meer: Theorie-examen in de avond: zelf te boeken bij het CBR | RijTempo

Onder de motorkap: weet jij wat deze 10 lampjes op het dashboard betekenen?

Weet jij wat er onder de motorkap aan de hand is zodra er op het dashboard een lampje begint te branden? Belangrijke informatie tijdens de rijlessen en je rij-examen, net als wanneer je met je rijbewijs op zak eenmaal zelf in de auto zit.
Wij zetten een aantal van de belangrijke dashboardlampjes voor je op een rij. Lampjes die wijzen op problemen onder de motorkap, net als lampjes die je ergens anders voor willen waarschuwen. Het is belangrijk dat je weet wat die betekenen, zodat je actie kunt ondernemen als dat nodig is.

Tip: alle autofabrikanten bouwen dezelfde lampjes in. Zo weet je in iedere auto van ieder merk direct wat er aan de hand is, mits je de lampjes op het dashboard goed kent.

Let op: lampjes op het dashboard kunnen een oranje of een rode kleur hebben. Autofabrikanten en de ANWB hebben daarvoor belangrijke vuistregels opgesteld:

  • Oranje lampje op dashboard:
    In principe kun je nog even doorrijden. Doe dat wel richting de garage, om er daar naar te laten kijken.
  • Rood lampje op dashboard:
    Je kunt het best meteen stoppen. Om contact op te nemen met jouw dealer, de wegenwacht of een garage in de buurt.

Lees meer: Onder de motorkap: weet jij wat deze 10 lampjes op het dashboard betekenen? | RijTempo

Wat is gevaarherkenning? 3 tips om alle examenvragen goed te beantwoorden

Gevaarherkenning is een belangrijk onderdeel van het theorie-examen bij het CBR. Je zal tijdens het examen moeten aantonen dat je gevaar tijdig herkent, terwijl je tegelijkertijd weet wanneer je niets hoeft te doen of het voldoende is om je gas los te laten.

Wij zetten de belangrijkste tips voor gevaarherkenning voor je op een rij, zodat je in iedere situatie weet wat je moet doen. Dat helpt je om het theorie-examen voor je auto te halen en is bovendien van waarde als je eenmaal zelf de weg op gaat.

Lees meer: Wat is gevaarherkenning? 3 tips om alle examenvragen goed te beantwoorden | RijTempo

Nieuwe onderdelen CBR rij-examen: situatiebevraging en het navigatiesysteem

Het CBR werkt doorlopend aan de verdere verbetering van het rij-examen, om je zo goed mogelijk voor te bereiden om alleen de weg op te kunnen. Dat betekent dat het praktijkexamen voor jouw rijbewijs er steeds een beetje anders uit komt te zien, iets dat we nauwlettend voor je in de gaten houden.

We schreven eerder al eens over de bijzondere verrichtingen die je onder de knie dient te hebben. Deze keer gaan we in op het rijden met het navigatiesysteem en vooral de situatiebevraging, een nieuw onderdeel in het CBR-praktijkexamen. 

Lees meer: Nieuwe onderdelen CBR rij-examen: situatiebevraging en het navigatiesysteem | RijTempo

Theorie-examen: zo gaat dat nu

Ga je binnenkort theorie-examen doen bij het CBR, bijvoorbeeld voor je rijbewijs B? Dan vertellen wij je graag hoe dat tegenwoordig gaat. Eerder was het zo dat leerlingen met z’n allen in een klaslokaal kwamen te zitten en hetzelfde examen deden. Deze methode bleek echter zeer fraudegevoelig, waarna is besloten om voor een andere methode te kiezen. Hoe dat werkt, lees je hier:

Lees meer: Nieuw theorie-examen voor minder fraude | Rijtempo

Gevaarherkenning bij theorie-examen

‘Vroeger’ kenden ze dat nog niet: het onderdeel Gevaarherkenning bij het theorie-examen. Inmiddels is het al een aantal jaren een vast onderdeel van de toetsing en is het een goede manier gebleken om in te schatten of je voorbereid bent op situaties in het verkeer. Het gaat om 25 vragen die zijn opgenomen in het examen. Per vraag heb je 8 seconden reactietijd.

Gevaarherkenning kun je behoorlijk letterlijk nemen: je krijgt tijdens dit onderdeel diverse beelden te zien en daaronder staan drie opties: doorrijden (niks doen), snelheid verminderen (gas loslaten) en remmen. In dit artikel leggen we je uit waar Gevaarherkenning goed voor is en hoe je je hierop kunt voorbereiden.

Lees meer: Gevaarherkenning bij theorie-examen | Rijtempo

Theorie halen? Kies het examen dat bij je past!

Wanneer je theorie-examen voor de auto moet gaan doen, zijn er voor jou verschillende mogelijkheden. Natuurlijk is de kans groot dat je meedoet aan het ‘gewone’ examen, zoals vele anderen. Maar heb je faalangst, spreek je de Nederlandse taal niet (goed) of ben je dyslectisch? Dan zijn er ook andere opties. In dit artikel leggen we je uit welke verschillende theorie-examens er zijn en wat je hiervan kunt verwachten.

Lees meer: Er zijn verschillende soorten theorie-examens | Rijtempo

Scoren met theorieles!

Wanneer je gaat starten met het halen van je rijbewijs, concentreer je je natuurlijk op de twee toetsen: het theorie-examen, en het praktijkexamen. Voor het praktijkexamen word je altijd begeleid, dat weet je. Maar weet je dat je ook begeleid voor je theorie-examen kunt studeren? In dit blogartikel leggen we je graag uit wat jij aan theorieles kunt hebben en waarom het zeker het overwegen waard is! Want misschien wist je het nog niet: je kunt echt scoren met het nemen van theorielessen!

Lees meer: Doe ook je voordeel met theorielessen | Rijtempo

De nieuwe manier van theorie-examen doen

Misschien heb jij al wel eens een theorie-examen moeten doen, of heb je van een familielid of vriend gezien hoe het er tot eind 2014 altijd aan toe ging. Nu staat jou echter een andere ervaring te wachten als je je theorie-examen voor de brommer of de auto gaat doen! Je zit niet langer in ‘klas’, maar krijgt nu een eigen plekje waarbij tussenschotten je afschermen van de persoon naast je. Dit is niet de enige manier waarop spieken tegengegaan wordt. Het CBR introduceert diverse maatregelen die fraude in de toekomst onmogelijk moeten gaan maken.

Lees meer: CBR introduceert het nieuwe examen doen voor theorie | Rijtempo

Wanneer theorie-examen doen?

Als je je rijbewijs wil halen en de weg op wil, moet je twee examens hebben gehaald: je theorie-examen, en je praktijkexamen. Je theorie-examen kun je halen op een moment dat jou uitkomt. Dit kan ruim voor het beginnen aan je rijlessen zijn, maar het kan ook zijn als je al een aantal lessen hebt gevolgd. Je kunt zelfs je theorie-examen doen vlak voor je praktijkexamen wordt aangevraagd. Maar wanneer maak je nu de slimste keuze? Wat is het beste moment om je theorie-examen te gaan doen?.

Lees meer: Wat is het beste moment voor je theorie-examen? | Rijtempo

Hoeveel fouten theorie-examen auto?

Je hoeft het theorie-examen voor de personenauto niet geheel foutloos te maken. Gelukkig niet, want er is slechts een klein percentage dat de toets foutloos aflegt. Ook bij het onderdeel gevaarherkenning, dat nog niet zo lang een onderdeel is van de theorietoets, mag je een aantal fouten maken. Dat is vooral fijn voor mensen die hun theorie-examen maken vóór ze met de rijlessen zijn begonnen. Je hebt tenslotte (als het goed is) nog nooit in een auto gereden, dus kan het lastig zijn bepaalde inschattingen te maken. Maar hoeveel fout in je theorie-examen mag je maken?

Lees meer: Hoeveel fouten theorie examen auto? Lees het hier | Rijtempo

Theorie-examen dyslexie

Het kan voor mensen met een stoornis, ziekte of andere drempel moeilijk zijn of onmogelijk lijken om aan rijlessen of het theorie-examen te beginnen. Toch willen de rijscholen en het CBR iedereen de kans geven om zijn of haar rijbewijs te halen, ook als dat gepaard gaat met speciale examens of aangepaste trajecten. Een theorie-examen voor dyslexie kan er als volgt uitzien: je kunt een theorie-examen reserveren met extra tijd, zodat je meer tijd hebt om de vragen te lezen, en er is de mogelijkheid voor een individueel (voorlees)examen.

Heb je last van dyslexie, dan is de theorieles van rijschool Tempo iets voor jou. Tijdens vijf avonden van elk twee uur krijg je les in de verkeersregels en -tekens in het algemeen en de CBR-eisen in het bijzonder. Elke cursus eindigt met een proefexamen om te toetsen wat je geleerd hebt. Vooral voor mensen met dyslexie of andere hindernissen kan het verstandig zijn om gebruik te maken van deze vorm van begeleiding. De theorieles van Tempo vergroot jouw kans van slagen aanzienlijk.

Lees meer: Theorie examen dyslexie met extra tijd of voorleesoptie | Rijtempo

Theorie-examen tips

Er zijn verschillende theorie-examen tips te benoemen die je kunnen helpen met het behalen van je theorie-examen. Deze tips zijn vooral van toepassing op het auto theorie-examen. Sommige tips zijn meer van toepassing op jou dan andere tips. Over het algemeen is het goed om de theorie-examen tips te bekijken en om te weten hoe het theorie-examen in elkaar zit. Dit kun je gebruiken bij de voorbereiding op je theorie-examen, en de tips kun je toepassen op het moment zelf.. Rijtempo geeft hieronder een overzicht. 

Lees meer: Theorie-examen tips die jou helpen om te slagen! | Rijtempo

Theorie-examen oefenen

Het theorie-examen is een belangrijk onderdeel van je rijbewijs. Zonder theorie-examen kun je geen rijbewijs halen. Dit geldt voor zowel je bromfietsrijbewijs, als autorijbewijs en motorrijbewijs. Om jezelf goed voor te bereiden op dit examen kun je het beste een theorie-examen oefenen. Online zijn er verschillende voorbeelden van theorie-examens te vinden. Hier kun je bijvoorbeeld je theorie-examen oefenen. Op deze website kun je gratis je auto theorie-oefenen, bromfiets- of motortheorie. Het geeft je een goed beeld van het werkelijke theorie-examen en zorgt voor een beter resultaat.

Lees meer: Theorie examen oefenen voor beter resultaat | Rijtempo

Geldigheid auto theorie

De geldigheid van auto theorie is in 2011 verlengd van een jaar naar anderhalf jaar. Zo hebben cursisten langer de tijd om zowel het theorie-examen als het praktijkexamen tijdig te behalen. Het theorie-examen is te behalen door zelfstudie of door het volgen van een theoriecursus. Afhankelijk van je eigen leergedrag bepaal je welke vorm van studie je nodig hebt. Hou daarbij wel rekening met het feit dat je tijd nodig hebt om te studeren. Je mag je praktijkexamen pas doen als je je theoriecertificaat hebt gehaald. Dit geldt ook voor mensen die een 10-daagse rij-opleiding volgen. 

Lees meer: Geldigheid auto theorie is één jaar en zes maanden | Rijtempo

Een geslaagd idee!