Theoriecursus vanaf € 50,-
Theoriecursus vanaf € 50,-
Meld je aan voor de theoriecursus
Meld je aan voor de theoriecursus
Al meer dan 45 jaar
een begrip in de regio!
Al meer dan 45 jaar
een begrip in de regio!
Slider

Nieuw: gezondheidsverklaring!  Lees meer...

Den Haag - Leiden - Zoetermeer - Delft - Rotterdam - Spijkenisse - Hellevoetsluis

Theorie-examen: zo gaat dat nu

Ga je binnenkort theorie-examen doen bij het CBR, bijvoorbeeld voor je rijbewijs B? Dan vertellen wij je graag hoe dat tegenwoordig gaat. Eerder was het zo dat leerlingen met z’n allen in een klaslokaal kwamen te zitten en hetzelfde examen deden. Deze methode bleek echter zeer fraudegevoelig, waarna is besloten om voor een andere methode te kiezen. Hoe dat werkt, lees je hier:

Gevaarherkenning bij theorie-examen

‘Vroeger’ kenden ze dat nog niet: het onderdeel Gevaarherkenning bij het theorie-examen. Inmiddels is het al een aantal jaren een vast onderdeel van de toetsing en is het een goede manier gebleken om in te schatten of je voorbereid bent op situaties in het verkeer. Het gaat om 25 vragen die zijn opgenomen in het examen. Per vraag heb je 8 seconden reactietijd.

Gevaarherkenning kun je behoorlijk letterlijk nemen: je krijgt tijdens dit onderdeel diverse beelden te zien en daaronder staan drie opties: doorrijden (niks doen), snelheid verminderen (gas loslaten) en remmen. In dit artikel leggen we je uit waar Gevaarherkenning goed voor is en hoe je je hierop kunt voorbereiden.

Theorie halen? Kies het examen dat bij je past!

Wanneer je theorie-examen voor de auto moet gaan doen, zijn er voor jou verschillende mogelijkheden. Natuurlijk is de kans groot dat je meedoet aan het ‘gewone’ examen, zoals vele anderen. Maar heb je faalangst, spreek je de Nederlandse taal niet (goed) of ben je dyslectisch? Dan zijn er ook andere opties. In dit artikel leggen we je uit welke verschillende theorie-examens er zijn en wat je hiervan kunt verwachten.

Scoren met theorieles!

Wanneer je gaat starten met het halen van je rijbewijs, concentreer je je natuurlijk op de twee toetsen: het theorie-examen, en het praktijkexamen. Voor het praktijkexamen word je altijd begeleid, dat weet je. Maar weet je dat je ook begeleid voor je theorie-examen kunt studeren? In dit blogartikel leggen we je graag uit wat jij aan theorieles kunt hebben en waarom het zeker het overwegen waard is! Want misschien wist je het nog niet: je kunt echt scoren met het nemen van theorielessen!

De nieuwe manier van theorie-examen doen

Misschien heb jij al wel eens een theorie-examen moeten doen, of heb je van een familielid of vriend gezien hoe het er tot eind 2014 altijd aan toe ging. Nu staat jou echter een andere ervaring te wachten als je je theorie-examen voor de brommer of de auto gaat doen! Je zit niet langer in ‘klas’, maar krijgt nu een eigen plekje waarbij tussenschotten je afschermen van de persoon naast je. Dit is niet de enige manier waarop spieken tegengegaan wordt. Het CBR introduceert diverse maatregelen die fraude in de toekomst onmogelijk moeten gaan maken.

Wanneer theorie-examen doen?

Als je je rijbewijs wil halen en de weg op wil, moet je twee examens hebben gehaald: je theorie-examen, en je praktijkexamen. Je theorie-examen kun je halen op een moment dat jou uitkomt. Dit kan ruim voor het beginnen aan je rijlessen zijn, maar het kan ook zijn als je al een aantal lessen hebt gevolgd. Je kunt zelfs je theorie-examen doen vlak voor je praktijkexamen wordt aangevraagd. Maar wanneer maak je nu de slimste keuze? Wat is het beste moment om je theorie-examen te gaan doen?.

Hoeveel fouten theorie-examen auto?

Je hoeft het theorie-examen voor de personenauto niet geheel foutloos te maken. Gelukkig niet, want er is slechts een klein percentage dat de toets foutloos aflegt. Ook bij het onderdeel gevaarherkenning, dat nog niet zo lang een onderdeel is van de theorietoets, mag je een aantal fouten maken. Dat is vooral fijn voor mensen die hun theorie-examen maken vóór ze met de rijlessen zijn begonnen. Je hebt tenslotte (als het goed is) nog nooit in een auto gereden, dus kan het lastig zijn bepaalde inschattingen te maken. Maar hoeveel fout in je theorie-examen mag je maken?

Theorie-examen dyslexie

Het kan voor mensen met een stoornis, ziekte of andere drempel moeilijk zijn of onmogelijk lijken om aan rijlessen of het theorie-examen te beginnen. Toch willen de rijscholen en het CBR iedereen de kans geven om zijn of haar rijbewijs te halen, ook als dat gepaard gaat met speciale examens of aangepaste trajecten. Een theorie-examen voor dyslexie kan er als volgt uitzien: je kunt een theorie-examen reserveren met extra tijd, zodat je meer tijd hebt om de vragen te lezen, en er is de mogelijkheid voor een individueel (voorlees)examen.

Heb je last van dyslexie, dan is de theorieles van rijschool Tempo iets voor jou. Tijdens vijf avonden van elk twee uur krijg je les in de verkeersregels en -tekens in het algemeen en de CBR-eisen in het bijzonder. Elke cursus eindigt met een proefexamen om te toetsen wat je geleerd hebt. Vooral voor mensen met dyslexie of andere hindernissen kan het verstandig zijn om gebruik te maken van deze vorm van begeleiding. De theorieles van Tempo vergroot jouw kans van slagen aanzienlijk.

Theorie-examen tips

Er zijn verschillende theorie-examen tips te benoemen die je kunnen helpen met het behalen van je theorie-examen. Deze tips zijn vooral van toepassing op het auto theorie-examen. Sommige tips zijn meer van toepassing op jou dan andere tips. Over het algemeen is het goed om de theorie-examen tips te bekijken en om te weten hoe het theorie-examen in elkaar zit. Dit kun je gebruiken bij de voorbereiding op je theorie-examen, en de tips kun je toepassen op het moment zelf.. Rijtempo geeft hieronder een overzicht. 

Theorie-examen oefenen

Het theorie-examen is een belangrijk onderdeel van je rijbewijs. Zonder theorie-examen kun je geen rijbewijs halen. Dit geldt voor zowel je bromfietsrijbewijs, als autorijbewijs en motorrijbewijs. Om jezelf goed voor te bereiden op dit examen kun je het beste een theorie-examen oefenen. Online zijn er verschillende voorbeelden van theorie-examens te vinden. Hier kun je bijvoorbeeld je theorie-examen oefenen. Op deze website kun je gratis je auto theorie-oefenen, bromfiets- of motortheorie. Het geeft je een goed beeld van het werkelijke theorie-examen en zorgt voor een beter resultaat.

Geldigheid auto theorie

De geldigheid van auto theorie is in 2011 verlengd van een jaar naar anderhalf jaar. Zo hebben cursisten langer de tijd om zowel het theorie-examen als het praktijkexamen tijdig te behalen. Het theorie-examen is te behalen door zelfstudie of door het volgen van een theoriecursus. Afhankelijk van je eigen leergedrag bepaal je welke vorm van studie je nodig hebt. Hou daarbij wel rekening met het feit dat je tijd nodig hebt om te studeren. Je mag je praktijkexamen pas doen als je je theoriecertificaat hebt gehaald. Dit geldt ook voor mensen die een 10-daagse rij-opleiding volgen.